Protivnik bh. rukometaša u baražu bit će poznat 26. januara

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju, 26. januara saznat će protivnika u baražu za nastup na svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

Žrijeb baraža će se obaviti uoči finalne utakmice ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u  danskom Herningu (13 sati).

Uz reprezentaciju BiH u baražu u istom “šeširu” bit će pobjedničke ekipe ostale četiri kvalfikacione grupe – Litvanija, Rumunija, Slovenija i Grčka.

Ukupno će se žrijebati sedam parova, od kojih pet s ekipama iz kvalifikacija i ekipama ranigarnih od četvrtog do 13. mjesta sa EP Danskoj. Ostala dva para činit će preostale ekipe sa EP. Aktualni prvaci Španci direktni su učesnici SP.

Prve utakmice baraža za plasman na SP na programu su 7. i 8. juna, a revanši 14. i 15. juna 2014. godine.

Reprezentaciji BiH ovo je šesti put da učestvuje u baražu, a dosad još nikad nije igrala u završnici jednog od velikih međunarodnih takmičenja. Bh. rukometaši tri puta bili su blizu nastupa na evropskim i dva puta na svjetskim prvenstvima, ali su na zadnjoj stepenici svih pet puta bili zaustavljeni.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.

U dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru najbolji bh. rukometaši su 2009. godine zaustavljeni od Mađarske, a četiri godine kasnije za SP u Španiji poraženi su od Njemačke.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close