Protestno pismo Bošnjaka iz Srebrenice: Obnova puta gdje povratnika nema

Grupa Bošnjaka povratnika u MZ Sućeska, opština Srebrenica, uputila je protestno pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, ministru raseljenih osoba i izbjeglica Adilu Osmanoviću i načelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću. Pismo je uslijedilo zbog odluke federalnog Ministarstva da iz budžeta za 2013. finansira asfaltiranje puta u selu Zabojna.

(Oslobođenje)

Strategija Opštine

U pismu se navodi da u selu Zabojna ne živi nijedan povratnik, osim profesora Adiba Đozića, koji povremeno dođe u vikendicu koju je sagradio u tom selu.

Pitaju se po kojem kriteriju je veći prioritet asfaltiranje puta u selu u kojem niko ne živi, u odnosu na put koji vodi do osnovne škole u Sućeskoj, a koju pohađaju djeca povratnika? Načelnik Ćamil Duraković naglašava da je Opština Srebrenica još prošle godine kandidirala projekte raznih puteva u povratničkim mjestima, te ističe da nijedan pojedinac nije razlog, niti inspiracija prilikom odabira projekta.

– Svake godine pokušavamo da transparentno i na svakom dijelu teritorije uradimo po jedan put. Mi svakako razumijemo negodovanje stanovnika mjesne zajednice Sućeska. Radi se jedan put prema selu Bektići u MZ Sućeska, u okviru ovog projekta sa federalnim Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica. Strategija razvoja putne infrastrukture je takva kakva jeste i ja tu ne vidim nikakvo alarmantno stanje, kazao nam je načelnik Duraković.

On je dodao da se radi jedan put i na prostoru MZ Sućeska, da se radio i prošle godine, te da će se jedan raditi i iduće, s obzirom na to da je to najveća povratnička mjesna zajednica.

– Normalno je da svako vuče svom selu i svom mjestu, ali ono što ja mogu reći jeste da će u sljedećoj fazi ići i ostala mjesta koja su kandidirana. To je strategija Opštine, i taj put vodi, ne samo jednom selu, već rješava pet do šest sela jednom dionicom. Ovdje je malo riječi i o pristrasnosti jednog odbornika i otprilike znam odakle to dolazi, istakao je Duraković.

U pismu stoji kako u Srebrenici kruže informacije da je baš prof. Đozić, uz pomoć visoko pozicioniranih predstavnika SDA iz Podrinja, izlobirao izgradnju puta u Zabojnoj. Dalje se navodi da je asfaltiranje puta do njegove vikendice i zapošljavanje njegovog sina u Opštini Srebrenica, cijena profesora Đozića za doktorske i magistarske disertacije koje on treba da obezbijedi za kadrove SDA na Univerzitetu u Tuzli. Đozić je redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli, a ujedno i povjerenik Opštinskog odbora Stranke za BiH. Duraković je kazao da za ovakve špekulacije nema mjesta, te da je ovo pismo ustvari lični atak na profesora Adiba Đozića.

Sujete pojedinaca

– To je čovjek kojeg želimo istaći kao znamenitog intelektualca Srebrenice. On apsolutno nije bio inspiracija, niti je bio razlog. Tu ima ljudi, povratnika koji žive i taj put spaja više sela. Čak štaviše, to je na kilometar prije njegove kuće u mjestu Đozići. To je malo pristrasna, emotivna reakcija Zulfe Salihovića, odbornika SDP-a u Skupštini, koji ima averziju prema profesoru Đoziću. Obojica su bili u SBiH, onda je među njima nešto puklo, a ja nemam namjeru da kao načelnik Opštine rješavam lične sujete pojedinaca, rekao je Duraković, te dodao da će njegova vizija i strategija i dalje ostati opće dobro svih građana Srebrenice, pa i onih u MZ Sućeska.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close