Prosječna menadžerska plaća iznosi 204 radničke

Jaz između zarada menadžera i radnika povećao se za čak 1.000 posto od 1950. godine, pokazuje istraživanje agencije “Bloomberg”.

Prosječna zarada menadžera 500 najboljih kompanija sa liste magazina “Fortune” danas iznosi 204 prosječne radničke plaće. Taj odnos je 2000. godine bio 120:1, 1980. godine 42:1, a 1950. godine tek 20:1.

”Kada su direktori umjesto “koliko je dovoljno” počeli da se pitaju “koliko mogu da uzmem”, ulagački kapital i ljudi na izvršnim funkcijama počeli su poput hijena da se bore za svaki zaloga”, rekao je dekan Rotman škole menadžmenta na Sveučilištu u Torontu Roger Martin, prenijeli su portali.

Radnici su vjerojatno jedini koji nemaju nikakvu korist od povijesti profitabilnosti kompanija za koje rade.

I drugi izvještaji su došli do sličnih zaključaka. Analiza Američke federacije rada i Kongresa industrijskih organizacija, krovne organizacije mnogih američkih sindikata, nedavno je priopćila da prosječne zarade direktora iznose 354 prosječne radničke plaće.

Dodd-Frenkov zakon o reformi Wall Streeta i zaštiti potrošača, usvojen 2010. godine, trebalo je da omogući veći uvid javnosti u odnos plaća menadžera i radnika, prenosi capital.ba.

Zakon sadrži mjeru koja od javnih poduzeća zahtijeva da objelodane odnos zarada menadžera i radnika, ali gotovo tri godine poslije usvajanja zakona, američka Komisija za vrijednosne papire nije počela da primjenjuje ovu odredbu, djelomično zahvaljujući velikom protivljenju poslovnog sektora.

Senator Robert Menendez, koji je autor ove odredbe, izjavio je da bi “određene kompanije mogle biti osramoćene kada bi se otkrilo da njihovi menadžeri imaju 400 puta veće plaće od običnih radnika”.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close