Visoko

Promocija Hadžibega u Visokom

Nakon Sarajeva, u Visokom je sinoć održana promocija dviju knjiga, Hadžibeg I i II autora Kemala Čopre. U punoj sali zgrade Općine Visoko o knjigama su govorili promotorica Edvina Muharemović Tašaković, novinar Ismar Imamović te autor Kemal Čopra. Posebnu vrijednost promociji dali su nastupi učenica Elme Smailagić, Emine Mešinović i Anide Jusić koje su čitale nekoliko priča iz knjiga.

Kratke priče iz dvije knjige naziva Hadžibeg, opisuju mahale i sela Bosne i Hercegovine te uz turcizme i germanizme čine zanimljivo štivo i oslikavaju specifičan način života i govora na ovim prostorima.

“Za razliku od većine koja ne poduzima ništa da bi ostavila trag u vremenu, Kemal Čopra se odlučuje na stvaranje. Ono nas uzdiže i oslobađa granice prostornog postojanja i omogućuje život i nakon života. Jedino po njemu i danas traju i trajat će oni koji su se uspjeli uzdići i nadživjeti vrijeme u kojem su živjeli. Autor na ovaj način želi kazati odlučno NE prolaznosti te na taj način spojiti prošlost i sadašnjost – istakla je između ostalog promotorica prof. Edvina Muharemović-Tašaković i dodala kako su ove priče odraz arhaičnog jezika i tradicionalnog načina života u savremenim tokovima. One odišu arhaičnošću i autohtonošću. Čitajući ih kao da ulazimo u svijet usmenog pripovjedača. Kroz njih se prepliću humor i satira, ljubav i spokoj, a povezuju ih pojedini likovi.

Novinar Ismar imamović na portalu Vipromo.ba već duže vrijeme objavljuje kratke priče iz knjiga Hadžibeg i na promociji je govorio o reakciajma čitatelja i poznanstvu sa autorom.

Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine gdje je studirao književnost na filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala. U pauzama između svakodnevnih aktivnosti počeo je pisati na Facebook profilu pod pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg. Najprije rečenicu dvije, a potom priče o svakodnevnim događajima u mahalama. Prve ozbiljnije priče su napisane u januaru 2015.godine, a knjiga je izišla u julu prošle godine. Prvo izdanje od 500 primjeraka je rasprodano za tri mjeseca, a potom i drugo. Obzirom da domaći izdavači nisu imali sluha autor je odlučio da knjigu prodaje samo online, putem Amazona odakle je bila dostupna velikom broju naših ljudi diljem svijeta. Na njemačkom Amazonu knjiga Hadžibeg je u jednom trenutku bila na osmom mjestu najprodavanijih knjiga.

Organizatori promocije knjiga Hadžibeg bile su Asocijacije žena i mladih SDA Visoko i Asocijacije Fatma, a u ime organizatora prisutnima se obratila predsjednica AŽ SDA Visoko, Zijada Smailagić.

“Kemal Čopra me dojmio svojom osjetljivošću i smjelosti da se vrati u vrijeme kada su naše nane i dede živjeli, oživio je autohtoni narodni riječnik, prisjetio nas na minula vremena, na stil života u jednom vremenskom periodu našeg podneblja. Naša kulturna baština je šarolika, a jedan dio te bosanske baštine ostaće trajno zabilježen zahvaljujući Kemalovom Hadžibegu.” – istakla je Smailagić.

ban.ba

Više fotografija pogledajte na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1714267425492740.1073741844.1608910229361794&type=3
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close