Promjene u EP: Odlaze Pak, Kacin, Svoboda i Ibrišagić

Sastav Evropskog parlamenta, posebno Delegacije za jugoistočnu Evropu bit će u potpunosti izmijenjen, neće tu više biti ni Doris Pak, ni Hanesa Svobode, ni Ane Ibrišagić, koji se nisu uopće kandidirali, ali ni Jelka Kacina, čija lista u Sloveniji nije dobila dovoljan broj glasova, javlja novinska agencija Patria (NAP).

Prema preliminarnim rezultatima, od bh. javnosti poznatih parlamentaraca jedino je u novi mandat prošla Tanja Fajon.

Europarlamentaci koji su posljednjih skoro 10 godina radili blisko na pitanju Bosne i Hercegovine bit će zamjenjeni novim ljudima. Prema riječima Kacina, u izjavi za agenciju Patria, očito je da će doći po podmlađivanja sastava delegacije zadužene za naš region.

On je potvrdio da njegova lista nije dobila dovoljan broj glasova, i ističe da je tome doprinio jako slab odziv glasača u Sloveniji zbog tamošnje političke krize.

Istovremeno, prema njegovim riječima, rast populističkih stranaka je opomena Evropskoj uniji.

– Ne bih rekao da su Evropa i njene osnove ugrožene, ali ovi rezultati su opomena za umjerene stranke. Porasla je podrška populistima koji govore agresivno i uvijek optužuju nekoga trećeg i tako hrane frustracije za vrijeme krize i to protiv EU. Nažalost, javnost, uz podršku medija, ne prepoznaje koliko se svijet mijenja u zadnjih nekolikko godina, a da je EU najdragocjenjije što imamo – kaže Kacin.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u procesu proširenje, Kacin kaže da je, možda i u ovom trenutku važnije da su napravljene nove veze između država regiona i to u vrijeme kada se tri države bore protiv katastrofalnim posljedicama poplava.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close