BiHPolitika

“Promicateljima“ evropskih vrijednosti: U Evropu se ne ide sa fašističkim prtljagom

Koncert podrške HRVATSKIM ZLOČINCIMA u Hagu nije samo udar na grad Mostar i Mostarce. Udar je to na cijelu Bosnu i Hercegovinu i na sve njene građane, ma koliko to zvanično Sarajevo tradicionalno pokušavalo zanemariti i prešutjeti.

“Nositelji evropskih vrijednosti“ organizacijom ovog komemorativnog skupa Herceg Bosni, nisu iznenadili Mostarce. Mostarci već više od 20 godina žive u ustaškom i fašističkom okruženju, a od mladeži i političara koji žive u ulicama Jure Francetića, Rafaela Bobana i Mile Budaka i ne očekuju da slušaju Ramazzotija i Shakiru.

„Promicatelju evropskih vrijednosti“ Draganu Čoviću nije promaknulo da cijela antifašistička Evropa zabranjuje Marka Perkovića Thompsona pa će zajedno sa Matom Bulićem, baš kao na završnom skupu Čovićeve izborne kampanje iz 2014.godine, pjevati istoj publici – haškim uznicima i njhovim fanovima.

Ali, nećemo previše ni o publici ni o izvođačima.

Organizatori ovog skandaloznog anticivilizacijskog skupa su isti oni koji se posljednjih  mjeseci satraše da sami sebi priskrbe zasluge nositelja evropskih vrijednosti i predvodnika BiH na evropskom putu. U takvim situacijama politički i medijski prostor pune pričama o neravnopravnosti Hrvata. Ipak, trebali bi znati da se  “ravnopravnost“ ne dobija veličanjem ratnih zločinaca i ratnih zločina, niti javnim iživljavanjem nad žrtvama u Gradu  u kojem su zločini počinjeni.

A u Evropu se ne ide sa fašističkim prtljagom, ma koliko sami sebi udarali evropski pečat.

Organizirati, naprimjer, skup podrške Nirnberškim osuđenicima u Aušvicu, skup podrške Veselinu Šljivančaninu u Vukovaru, kao i skup podrške Prliću i ostalim u Mostaru je težak zadatak. Preteško je to breme na plećima organizatora i siguran put u političku historiju.

Pogotovo je to teško u Mostaru, jer je upravo tu poražena  i do nogu potučena Herceg –Bosna, i vojno i moralno, i samo ponekad, kad to zatreba vođi, “oživi“  u ponekom Thompsonovom stihu, doktorovom priopćenju ili “obljetnici”.

Slobodarski Mostar uvijek je znao odgovoriti i nema sumnje da će tako biti i ovog puta.

Mostaru više ništa ne treba osim strpljenja. Pričekaćemo izbore, da se prebroje svi … I fašisti i antifašisti… Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš …

S.N.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close