-TopSLIDEBiHPrivreda

Projekt na relaciji Kakanj – Sarajevo još na čekanju: Toplovod bi smanjio zagađenost i donio energetsku neovisnost

Džaferović: Odgovarajuće tehničko rješenje

FOTO: AGENCIJE

Društveno opravdan, ekonomski isplativ i tehnički izvodiv

Bosna i Hercegovina je jedina država koja ima mogućnost smanjiti ovisnost o plinu, a ništa ne poduzima u vezi s tim. Osim smanjenja aerozagađenja, izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo doprinijela bi i tome.

Kratak period

Na studiji izvodljivosti ovog projekta radio je i profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Ejub Džaferović.

On je za „Avaz“ kazao kako su brojni razlozi zbog kojih je potrebna realizacija ovog projekta.

– Projekt je društveno opravdan, ekonomski isplativ i tehnički izvodiv. Kada kažem da je društveno opravdan, to znači da se stvara energetska neovisnost. Ekonomski je isplativ jer se u relativno kratkom periodu otplaćuju obaveze prema tom toplovodu, a što se tiče tehničke izvodljivosti, u pitanju je velika dužina toplovoda od Kaknja prema Sarajevu i tu je ugrađeno odgovarajuće tehničko rješenje koje omogućava bez problema dovod tople vode u Sarajevo – objašnjava Džaferović.

Osim što bi se smanjila zagađenost zraka, fokus je na energetskoj neovisnosti.

Manje plina

– Smanjila bi se upotreba plina u određenoj mjeri u Kantonu Sarajevo. Međutim, nije riječ samo o Kantonu Sarajevo, i Zenica se isto tako može grijati, jer veoma malim povećanjem količine uglja koji se koristi u TE Kakanj mi dva puta povećavamo efikasnost, dobivamo na raspolaganju još 300 megavata toplotne energije, a kapaciteti TE Kakanj su takvi da omogućavaju i grijanje Zenice, koja, također, ima problem s aerozagađenjem – kaže Džaferović.

Nekadašnji direktor “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) Amer Jerlagić naglasio je kako ne postoji nijedan opravdan razlog da se jedan ovakav projekt koči.

  • Toplovod Kakanj – Sarajevo
    FOTO: AVAZ

– Pogotovo ne u situaciji u kojoj se nalazi BiH. Imamo naš ugalj, imamo našu proizvodnju električne energije, taj toplovod bi se jednostavno dao napraviti od Kaknja do Jošanice, kuda bi dalje išao prema Sarajevu. Na taj način dobar dio grada Sarajeva postaje energetski samostalan i ne ovisi o plinu – ističe Jerlagić.

Ima budućnost

Jerlagić kaže kako se na trasi toplovoda nalaze Visoko i Ilijaš te da je Kakanj već spojen toplovodom iz TE prema Kaknju.

  • Jerlagić: Ima budućnostFOTO: AGENCIJE

– Tako da taj projekt, bez obzira na one koji su bili oponenti dugo vremena, znamo da ima budućnost i vjerujem da se u ovoj situaciji u kojoj se nalazi svijet sutra trebamo okrenuti prema neovisnosti na svaki način, a izgradnja tog toplovoda bi bio jedan takav projekt – navodi Jerlagić.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close