Projekt: “Dajmo djeci šansu da budu izviđači”

Učesnici  projekta “Dajmo djeci  šansu da budu izviđači” proteklog vikenda okupio u Konjicu izviđačke instruktore iz cijele Bosne i Hercegovine
te predstavnike evropske kancelarije Svjetskog skautskog pokreta.

Uz organizaciju Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini te domaćinstvo članova odreda izviđača “Neretva” iz Konjica jučer je uspješno započela realizacija projekta “Dajmo djeci šansu da budu izviđači” podržanog od strane  trenutno najvećeg  projekta Svjetskog izviđačkog pokreta (WOSM) koji danas okuplja 30 miliona članova “MESSENGERS OF PEACE”

Trodnevno druženje i radionice u Konjicu pored 30 izviđačkih instruktora iz cijele BiH okupio je i predstavnike evropske  kancelarije WOSM-a  koji će kroz dva dana druženja postaviti početne korake za  izradu i realizaciju aktivnosti u 4 oblasti:
1. Izgradnje kapaciteta organizacije izviđača u Bosni i Hercegovini
2. Obnovljeni  izviđački program vršnjačke edukacije u okvirima formalnog, neformalnog i životnog obrazovanja  na temelju suvremenog pristupa za unapređenje aktivnosti (RAP)
3.  Organizacija sistema osposobljavanja za odrasle, na temelju i principima WOSM-a
4.  Povećanje broja izviđača u Bosni i Hercegovini

Do kraja projekta očekuje se direktno i indirektno učešće više od 2500 djece, adolescenata i mladih u različitim programskim aktivnostima.

“MESSENGERS OF PEACE / GLASNICI MIRA” – OSNOVNE INFORMACIJE
Cilj  “Glasnika mira” ( Messengers of Peace)  inicijative je potaknuti  milijune mladih muškaraca i djevojaka  širom  svijeta kako bi kroz izviđaštvo “Stvorili bolji svijet”!  Inicijativa promiče mlade ljude kao nosioce i vođe  za život –  u svojim zajednicama i njihovom svijetu. Na 22. Svjetskom skautskom Džemboriju je pokrenuta globalna kampanja „Glasnici mira” kroz koju su učesnici učili kako učvrstiti svjetski mir i kako obezbjediti da svijet bude bolje mjesto.

Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O!
U Konjicu, 27.01.2013.
MOP BiH  PR ODJEL

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close