BiHPrivreda

Projekat toplovoda iz TE Kakanj isplativ

Projekat toplovoda iz TE Kakanj isplativ: Imali bismo jeftinije grijanje i ne bismo zavisili o ruskom gasu

Krajem prošle godine najavljen je ponovni rad na studiji toplovoda kojim bi se snabdijevanja toplinskom energijom područje do Sarajeva vršilo iz TE Kakanj. JP Elektroprivreda završilo je Studiju opravdanosti i utvrđeno je da je projekat isplativ.

Piše: M. N./Klix.ba

“Studija pokazala da je cijena toplinske energije na mjestu priključenja na toplovodnu mrežu KJKP Toplane Sarajevo znatno niža od proizvodne cijene toplinske energije u KJKP Toplane Sarajevo, na bazi uvoznog prirodnog gasa”, rekla nam je glasnogovornica JP Elektroprivreda Midheta Kurspahić nakon niza sastanaka koji su održani o ovoj temi.

Prioritetni projekat

Okvirni obim investicije je, prema studijskoj analizi, 120 miliona eura. Vlada FBiH je na 59. sjednici održanoj 24. juna donijela odluku o izdvajanju 200.000 KM u ove svrhe, a projekat je uvršten na “100 prioriteta Vlade FBiH”.

O ovom projektu govorilo se još prije tri decenije i studije izvodivosti su pokazale opravdanost ovog projekta koji bi omogućio jeftinije i pouzdanije grijanje glavnog grada BiH. Radovi na projektnoj dokumentaciji su naajvljivani i 2009. godine, ali nisu se pomjerili dalje od studije izvodljivosti.

Iz Elektroprivrede BiH su ranije precizirali da bi snaga sistema daljinskog grijanja područja do, i Sarajeva iz TE Kakanj, po preferabilnom projektnom rješenju, iznosila oko 300 MW termičkih baznog opterećenja, s tim što bi se aktiviranjem po potrebi nekih od postojećih kotlovnica, koje bi bile u rezervi, pokrivala i vršna opterećenja, “tako da bi u piku sistem mogao pokriti 487 MW termičkih”.

Grijanje i okolnih mjesta

Osim grada Kaknja, toplinskom energijom iz TE Kakanj bili bi snabdjeveni bazni dijelovi u općinama Visoko, Breza, Ilijaš, te dijelovi Sarajeva: Vogošća, Zetra, Novi grad, Ilidža, dijelovi Dobrinje, Novo Sarajevo, kao i određeni javni objekti u Općini Centar.

Spajanjem svih predviđenih dijelova konzuma, toplina iz TE Kakanj bi došla do gotovo 40.000 domaćinstava. Zajedno s dijelovima konzuma koji ostaju na postojećim kotlovnicama Toplana, novi sistem daljinskog grijanja bi pokrivao značajno veći broj domaćinstava.

U studiji izvodljivosti učestvovalo je 20 domaćih stručnjaka koji su utvrdili i da bi se značajno smanjilo zagađenje Sarajeva, a građani ne bi bili taoci skupog plina koji je u ranijim godinama i isključivan.

Stabilnost i manje cijene

Ruta toplovoda bi najvećim dijelom išla trasom Koridora 5C jer je taj dio u vlasništvu Vlade FBiH i ne bi bilo problema sa eksproprijacijom i dodatnom dokumentacijom. Ovaj projekat pomogao bi i JP Elektroprivreda BiH da poveća energetsku efikasnost. Kakanj se više od 30 godina grije na ovaj način dok su građani Sarajeva taoci dešavanja van BiH, Rusija-Ukrajina-Evropa. Cijena plina varirala je tokom godina, a dolazilo je i do isključenja tokom zimskih dana.

Prema procjenama stručnjaka cijena grijanja za Sarajevo, ali i za ostale gradove na ovoj trasi pala bi za 30 posto i smanjilo bi se izbacivanje ugljenmonoksida u periodu grijne sezone. Samim time postali bismo i neovisni o ruskom gasu. Također, koristio bi se domaći ugalj što bi pomoglo i rudnicima te TE Kakanj u boljem funkcionisanju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close