Proizvodni pogoni iz Italije dolaze u Visoko

Nekoliko uspješnih privrednika iz Italije je odlučilo da svoje firme preregistruju u BiH, tj. da svoje administrativne centre i proizvodne pogone iz Milana premjeste u Visoko.

(vipromo.ba)

Dvije kompanije, DGS koja se bavi proizvodnjom vrata i prozora i  DIECI koja se bavi organizacijom koncerata najvećih muzičkih italijanskih zvijezda imaju svoje razloge da se presele u BiH.

„Već pet godina smo zainteresovani za dolazak ovdje. Zainteresovani smo za lokaciju i ona nam se dopada. Mislim da ćete ubrzo biti dio Evrope.“- kaže Marco Neri, jedan od menadžera firme.

„Očekujemo da u roku od 15 do 20 dana stignu mašine kako bi počeli punim kapacitetom proizvoditi vrata i prozore. Devedeset posto proizvoda će biti namijenjeno za izvoz. Planiramo zaposliti dvadeset radnika sa Biroa i četiri administrativna radnika. To je za početak.“

Koliko je ozbiljna kompanija DGS govori podatak da su sklopili posao sa NATOM čiju zgradu u Vićenci trebaju opremiti.

Već su obavljeni razgovori sa federalnim ministrom Salmirom Kaplanom, ministrom za kulturu i sport u Kantonu Sarajevo Ivicom Šarićem i Mirsadom Purivatrom, direktorom SFF-a, vezano za organizovanje jako velikih događaja u Sarajevu i koncerata naših umjetnika u Italiji.

Jedan od velikih projekata koji firma DIECI želi realizovati u Sarajevu je modna akademija.

Iako je BiH poznata kao zemlja puna administrativnih barijera za one koji žele pokretati poslove u njoj, Italijani nisu imali većih problema.

„Nismo imali nikakvih problema. Naprotiv, sastanci koje smo imali sa lokalnim ministrima bili su više nego uspješni.“- rekao je DGS menadžer Marco Neri.


Video: Sensservis

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close