-TopSLIDEBiHPolitika

Profesor Aziz Šunje: Potpuno glupo zaduživanje BiH

Šunje je kazao da se kriza mogla iskoristiti kao prilika za korake i reforme koji se moraju poduzeti

Pet bh. ekonomista poslalo je pismo MMF-u kojem apeluju da ova institucija ne odobri kredit vlastima BiH u iznosu od 1,5 milijardi. Prije nego kredit odobre, potrebno je kažu jasnije definisati uslove i namjenu utroška sredstava. Problematiku novog zaduživanja za Novi dan analizirao je prof. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Na pitanje da li se radi o, kako je ranije navedeno u pismu bh. ekonomista, glupom zaduživanju, kazao je:

“Potpuno glupo zaduživanje. Novo zaduživanje je vjerovatno neizbježno ali može biti u znatno manjoj mjeri nego je planirano”.

Šunje je kazao da se kriza mogla iskoristiti kao prilika za korake i reforme koji se moraju poduzeti.

“Kriza bi mogla biti prilika da se poduzmu ekonomski koraci koji su neizbježni. Mi moramo osigurati normalan život, a to se može normalnim balansiranjem prihoda i rashoda”.

Tokom gostovanja je kazao i da BiH neće doživjeti grčki scenario.

“BiH je dobar dužnik, redovan. Mi nećemo doživjeti grčki ili argentinski scenario zbog sistema. Očito da vlast nije spremna da poduzme reformske korake”.

“Preduzetnici u BiH kojih ima toliko dobrih bi trebali biti lideri u tom polju, vode se sistemom koji pokazuje rezultate. Nama trebaju menadžeri, nažalost politika drži puno toga u rukama i pod kontrolom i tako guši jednu takvu inicijativu”.

(N1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close