Prof.dr. Zoran Tomić: Politički makijaveli stanuje u bh. političkoj matematici

Kakav će biti dizajn nove vlasti ne znamo, ali se lagano nadzire. Vjerujem u mudrost političkih lidera. Onaj tko želi dugoročno ostati u političkoj areni morat će biti spreman donositi hrabre odluke, odluke koje će mijenjati ovo neperspektivno stanje u BiH. Trebamo politiku koja će oblikovati budućnost, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba prof.dr. Zoran Tomić, profesor Političke komunikacije i Političkog marketinga i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

VIJESTI.BA: Kako pojašnjavate rezultate oktobarski izbora? Jesu li bili očekivani? Šta je najveće iznenađenje?

TOMIĆ: U određenim segmentima izbori nisu bili iznenađenje i rezultati korenspodiraju s relevantnim istraživanjima javnog mišljenja objavljenih prije izbora. Tu prije svega mislim na pobjede Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Za mene u određenoj mjeri jeste iznenađenje pobjeda Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH. To ne znači da sam podcijenio izborni kapacitet Ivanića. Jednostavno u strašno medijski i retorički zaoštrenoj kampanji bilo je teško predvidjeti pobjednika. To uostalom potvrđuju rezultati. Moram priznati da za mene jeste i iznenađenje velik pad SDP-a. S druge strane istraživanja su davala prednost DF-u i tijekom kampanje smo se navikli na značajan rejting Komšićeve stranke. Sve u svemu svaki izbori sa sobom nose očekivane i manje očekivane rezultate. Valja nam se naviknuti na novi raspored političkih snaga u BiH i krenuti naprijed.

VIJESTI.BA: Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zvanično su preuzeli dužnost. Kakva su vaša očekivanja od trojca Ivanić-Čović-Izetbegović? Većina analitičara saglasna je u ocjeni da prethodni saziv Predsjedništva BiH nije napravio nikakav krupan rezultat, te da je njihov mandat većinom obilježen lošom retorikom, blokadama političkih odluka i zastupanjem interesa stranaka koje u ih delegirale, umjesto državnih interesa. Hoće li to biti slučaj i u naredne četiri godine?

TOMIĆ: Uglavnom se slažem s ocjenom prošlog saziva Predsjedništva BiH i želio bih naglasiti da su za takvo stanje i odnose u Predsjedništvu BiH isključivo krivi bivši članovi. Očito je da nisu znali ili htjeli voditi politiku u kojoj su suprotstavljeni parcijalni interesi. To je bilo i iz toga izvučimo pouke. Novi saziv je svjestan da BiH zaostaje u brojnim procesima za regijom. Potrebno je puno odlučnosti i hrabrosti novih članova Predsjedništva BiH. Potrebna je politička zrelost za donošenje teških odluka. Osobno vjerujem u novi saziv i njihovu odlučnost. Radi se o iskusnim i pametnim političarima koji su dobili legitimitet, legitimitet za promjene a ne za status quo.

VIJESTI.BA: Bh. političke partije uveliko vode pregovore o formiranju vlasti. Mnogo je nepoznanica i neizvjesnosti. Kako će se rasplesti aktualna postizborna kriza u formiranju vlasti u BiH? Hoćemo li imati stabilnu vlast, ili nestabilnu, koja će BiH gurnuti u još dublju krizu?

TOMIĆ: Kakav će biti dizajn nove vlasti ne znamo, ali se lagano nadzire. Vjerujem u mudrost političkih lidera. Izborni pobjednici moraju biti svjesni da je pred njima faza redizajniranja brojnih procesa od ustava do ključnih sistemskih zakona. Može se reći da će ova generacija političara i redizajnirati Bosnu i Hercegovinu. To je ogromna obveza i politička odgovornost. Na ovim izborima kao i brojnim drugima pokazalo se da je birače (narod) teško prevariti. Onaj tko želi dugoročno ostati u političkoj areni morat će biti spreman donositi hrabre odluke, odluke koje će mijenjati ovo neperspektivno stanje u BiH. Trebamo politiku koja će oblikovati budućnost.

VIJESTI.BA: SDA, DF i Savez za promjene potpisali su sporazum o programskim principima i najavljuju formiranje vlasti na državnom nivou. Uputili su poziv i HDZ BiH da stavi svoj potpis na sporazum, ali lider ove stranke Dragan Čović uporno ponavlja da treba sačekati formiranje vlasti u RS. Kakav scenario je moguć kada je u pitanju formiranje državne vlasti? Da HDZ BiH bude partner sa strankama potpisnicama pomenutog sporazuma ili pak da nastavi partnerstvo sa SNSD?

TOMIĆ: Sama činjenica da su SDA i DF „skrojile“ sporazum bez HDZBiH te potom ucjenjivački uputili poziv HDZBiH govori koliko su odnosi neiskreni i licemjerni u fazi formiranja vlasti. Moje je mišljenje da Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću nije Dragan Čović najpoželjniji partner s hrvatske strane. Uvjeren sam da su priželjkivali Martina Raguža i HDZ1990. No kako su svjesni snažnog izbornog legitimiteta HDZBiH i Dragana Čovića svjesni su da ga ne mogu zaobići. Vjerujem kako su svojim ponašanjem htjeli u startu oslabiti poziciju HDZBiH i nametnuti svoja pravila igre. To je pogrešna politika, pogrešna strategija i pogrešna taktika. To je indicija da novoj političkoj većini neće cvjetati ruže. Bit će tu još problema, nezrelih političkih poteza, poteza koji mogu usporavati procese stabilizacije zemlje i njen brži napredak prema Europi

VIJESTI.BA: Definitivno je da je HDZ BIH “između dvije vatre”. Ukoliko pristane na sporazum, mnogi će Draganu Čoviću spočitavati da je prekršio svoje načelo da vlast moraju formirati legitimni predstavnici naroda. S druge strane, ukoliko ne pristane na sporazum, je li moguće da se vlast na državnom nivou formira bez HDZ BiH? Šta bi to značilo?

TOMIĆ: Priča oko „dvije vatre“ tj. odnos Čovića i Dodiga ima svoju povijest, blisku povijest. Moje je mišljenje da je Sarajevo, čitaj SDA i SDP politika „gurnula Dragana Čovića u „zagrljaj“ s Miloradom Dodikom. To je bila politika koja nije bila temeljena ni na kakvim načelima, politika snažnijeg i brojnijeg, ja bi rekao čista uskogrudna i bahata sarajevska politika. To je ona politika koja danas kroji „nova pravila“ i ucjenjuje nove partnere. Takva politika mora prestati jer to nije politika koja može Bosnu i Hercegovinu vratiti i uvesti u EU društvo gdje pripada. A kada je u pitanju vlast na razini BiH gotovo sam uvjeren da SDA s partnerima može napraviti vlast bez HDZBiH da bi to učinili. Samo ovog puta im nije matematika saveznik.

VIJESTI.BA: Čeka se formiranje vlasti u RS, no tu je mnogo peripetija. Prema ocjenama analitičara, moguće je da će u konačnici stranke okupljene oko SNSD formirati većinu, no da ona neće biti sigurna. Kakav ishod Vi prognozirate?

TOMIĆ: Ne znam tko će formirati vlast u Republici Srpskoj, ali je jako bitno. Pogledajmo moguću i vrlo izglednu situaciju. Predsjednik RS-a je Miload Dodik, SNSD i partneri formiraju Vladu RS i imaju većinu u skupštini. Na državnoj razini član Predsjdništva je Mladen Ivanić (PDP), a vlast na BiH razini se formira sa SDS-om kao predstavnikom političke volje srpskog naroda. Nije li ova kombinacija u startu osuđena na politički sukob i nestabilnost. U ovakvoj situaciji očekujem politički „rat“ između Sarajeva i Banja Luke. „Rat“ koji može dodatno destabilizirati političke procese i vratiti BiH na novi početak. Kada vidimo ovakve moguće projekcioje pitam se treba li nam malo više političke mudrosti a manje političkog mudrovanja.

VIJESTI.BA: Nakon audio snimka koji je procurio u medijima, a na kojem, navodno, premijerka RS Željka Cvijanović govori o “kupovini” nekih poslanika u NSRS kako bi SNSD osigurao skupštinsku većinu, aktuelizovale su se teme o uticaju tzv. stranačkih “preletača” na formiranje vlasti u BiH. Hoće li oni zaista imati presudnu ulogu u kreiranju vlasti? Koliko je uopšte dobro za BiH da manje stranke odlučuju o tome ko će naredne godine voditi zemlju?

TOMIĆ: Političkih „preletača“ i „skretničara“ je bilo i bit će. Politički makijaveli stanuje u bh. političkoj matematici. Politička etika nam je na niskoj razini, kao i društvo u cijelosti. Politika je najunosniji biznis i čemu se čuditi kada netko odluči za dobre novce promijeniti politički dres. Pa na listama nam nisu često ni najpametniji ni najmoralniji. Na listama su nam političke „životinje“ spremi na sve uloge, čast izuzetcima. Ako živimo u zemlji gdje se godinama plaćaju i kupuju glasovi, plaća i kupuje vlast ne treba nas čuditi to što je moguć scenarij kupovine mandata na ovim izborima. Čini mi se da je naš Izborni zakon zreo za temeljite promjene. Neke prakse i odnosi se mogu korigirati izmjenama Izbornog zakona. To je nužno zbog „zdravlja bh. demokracije“.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close