Prof. dr. Izet Smajević: Toplotnom energijom iz TE Kakanj moglo bi se grijati i Sarajevo

Decenijama stara ideja o korištenju toplotne energije iz Termoelektrane Kakanj za grijanje grada Sarajeva, uključujući i općine od Kaknja do Sarajeva, ponovno je aktualizirana. Je li to odgovor na moguću gasnu krizu, zbog odnosa Rusije i Ukrajine, ili predizborna priča?

Ogromna količina toplotne energije koja je nusproizvod u kakanjskoj Termoelektrani bukvalno se baca. Stručnjaci kažu kako se iz tone uglja u kondenzacionim termoelektranama, kakva je kakanjska, iskoristi svega 33% energetske vrijednosti, što u konkretnom slučaju znači godišnji gubitak i do 40 miliona maraka. No, nije samo racionalizacija potrošnje energenta razlog za aktueliziranje ideja o korištenju toplotne energije iz kakanjske Termoelektrane za grijanje Sarajeva.

“Radi se o neiskorištenom resursu, čijim stavljanjem u funkciju bi energetska efikasnost TE Kakanj, koja je javno dobro, porasla. Osim toga, imali bismo jeftinije grijanje iz resursa koji sada bacamo i u isto vrijeme značajno manje izdatke za uvoz gasa iz Rusije”, tvrdi prof. dr. Izet Smajević, s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U razvijenim zemljama sve su aktuelnije kogeneracijske termoelektrane, koje proizvode i električnu i toplotnu energiju. Preduvjete za to imaju i u Termoelektrani Kakanj.

Hasan Čaušević, direktor TE Kakanj, kaže kako mogu tehnički potpuno i ekonomski opravdano grijati i Sarajevo i Zenicu.

“Imamo blindiranih, na turbinama bloka 5 i 6, po 150 megavata. Moraju krajnji korisnici – oni koji imaju vlast na lokalnom nivou u Sarajevu i u Zenici – jasno iskazati želju i reći da to hoće”, ističe on.

Ideju o ovom projektu staru decenijama aktueliziralo je nadležno federalno ministarstvo a podržava je i Ministarstvo energije, rudarstva i rudarstva.

Branka Đurić, ministrica okoliša i turizma FBiH, podsjeća da ne moramo uvoziti gas kada možemo iskoristiti 100% produkte koji su nusproizvodi tih tvornica.

Ovaj projekt je važan i zbog sve upitnije energetske neovisnosti, a on, uz ekonomske, može imati i značajne ekološke efekte.

Smajević naglašava da imamo sve preduvjete i motive za ozbiljan pristup realizaciji ovog projekta – nismo uranili, kasnimo kao i obično.

Priča o grijanju Sarajeva iz Kaknja, plasirana u godini izbora, za sada nailazi na podršku javnosti. Kakav će ishod imati, teško je procijeniti jer zbog podijeljenih mišljenja o sličnom projektu za grijanje Zenice iz kakanjske Termoelektrane, studija izvodljivosti koju je uradila Elektroprivreda prije nekoliko godina, nikada nije pretočena u projekt.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close