Prof. dr. Hasan Zolić: Brakovi u BiH sve će više pucati

Četiri ključna faktora za demografske statistike – broj rođenih, umrlih, sklopljenih te rastavljenih brakova imaju izrazito negativne tendencije u BiH. Pokazuju to i podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je u BiH tokom prvih šest mjeseci 2013. godine bilo 14.249 rođene djece, što u odnosu na isti period lani pokazuje pad za 6,12 posto.
U istom periodu umrlo je 18.339 osoba, a taj broj predstavlja rast od 1,51 posto u odnosu na šest mjeseci prošle godine.

U prvoj polovici 2013. godine sklopljeno je 7.926 brakova, što je smanjenje za 3,96 posto, ali je rast nažalost registiran u kategoriji okončanih bračnih zajenica. Naime, od januara do jula ove godine razvedeno je 776 bračnih zajednica, što predstavlja znatno povećanje od 9,45 posto u odnosu na isti period 2012. godine.

 

 

 

Zolić: Mladi ulaze u brakove olako

 

Komentirajući ove podatke, statističar i demograf prof. dr. Hasan Zolić podsjeća da naša zemlja iz mjeseca u mjesec sve više opravdava epitet zemlja staraca, potkrjepljujući to podatkom da je više od 600.000 građana starije od 65 godina.

– Natalitet se smanjuje zbog teške ekonomske situacije, ali i psihološkog utjecaja dnevne politike koja utiče na građane pri donošenju odluke o proširenju porodice – upozorava prof. Zolić.

Radno pravo  

Dodaje da ovakvoj negativnoj demografskoj slici doprinosi i konstatno rezanje budžeta ali i radno pravo, koje majkama ne garantuje status i sigurnost.

– Osim toga, mladi ulaze u brakove olako, pa se razvode kada se susretnu sa ekonomskom situacijom, nemogućnošću zapošljavanj… Nažalost, očekivati je da će se tendencija rasta razvoda brakova nastaviti  – objašnjava prof. Zolić.

Četiri djevojčice postale majke u 14. godini

Iako porodilje u BiH najčešće imaju između 25 i 29 godina, podaci Agencije za statsitiku BiH pokazuju da je lani bilo i “ekstremnih” primjera, kada su u pitanju godine majki.

Naime, živu djecu na svijet u prošloj godini donijele su i četiri djevojčice od 14 godina (tri su 1998. godište, a jedna 1997.) Petnaestogodišnjakinja koje su postale majke je mnogo više – lani se porodilo 17. njih sa godinom rođenja 1997. te 25 onih koje su rođene ‘96. S druge strane, majke u BiH u 2012. su postale i dvije žene koje su prešle pedesetu.

PROCENTI

  • za 6,12 % manje rođene djece
  • za 1,51 % više umrlih
  • za 3,96 % manje sklopljenih brakova
  • za 9,45 % više razvodaavaz
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close