Kultura

Prof dr. Dubravko LOVRANOVIĆ: Bobovac nikad nije bio hrvatski

Objavljeno 2015.

 

Prof dr. Dubravko LOVRANOVIĆ u povodu tvrdnji nadbuskupa Vrhbosanskog Vinka PULJIĆA kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva.”

BOBOVAC NIKAD NIJE BIO HRVATSKI

 

Prof. dr. Dubravko LOVRENOVIĆ odazvao se molbi da prokomenira tvrdnju nadbiskupa Vrhabosanskog Vinka PULJIĆa koju je izrekao 24. oktobra 2015. kako je Bobovac grad hrvatskih kraljeva.

Prof. dr. Lovrenović kaže:
“Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.
Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini.

Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj povijesnoj „starini“.

U tom kontekstu moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno. Presudno je to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“.

Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca. Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na Bosnu i Hercegovinu?”

 

 

 

Izvor:VB

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close