Prodaje se Zenica-bus

Oglas o javnom nadmetanju za prodaju preduzeća Zenica-bus, nad kojim je sredinom 2010. godine, proglašen stečaj, raspisan je jučer. Imovina i sva prava nad firmom, usmenim javnim nadmetanjem, biće prodavana 30. novembra, za cijenu od minimalno 572 i po hiljade maraka. Radnici Zenica-busa, koji potražuju deset neisplaćenih plata i dnevnice, protive se ovoj odluci, koju smatraju nezakonitom.

Odbor povjerilaca Zenica-busa, u stečaju, donio je odluku o prodaji imovine preduzeća. Prema tumačenju Kantonalnog suda, ova odluka je sasvim regularna, dok je Ermin Valjevac, jedan od članova Odbora povjerilaca i Željko Krišto, bivši predsjednik Sindikata, smatraju nelegalnom.

Skupština povjerilaca, koja po Zakonu o stečajnom postupku, jedina može odlučiti o prodaji imovine stečajnog dužnika, posljednji put se sastala u junu ove godine. Tek kasnije je obznanjena odluka firme Almy da odustane od najavljene reorganizacije Zenica-busa, upozoravaju bivši radnici. Takva odluka zeničkog Almy-ja, koji i sam od ovog stečajnog dužnika potražuje više od sto hiljada maraka, povod je da se krene u sljedeće povoljno rješenje – prodaju imovine. Ni ova odluka nikad nije legalno potvrđena, tvrde naši sagovornici. Skupština povjerilaca, kao tijelo sastavljeno od predstavnika svih zaintersovanih strana, nije upoznata sa odustajanjem Almy-ja od plana ozdravljenja Zenica-busa, a nije slučajno da se Almy od prodaje, među prvima namiruje, smatraju predstavnici radnika, koji od marta ove godine, kada su im uručeni retroaktivni otkazi, ne rade.

Jarić: Nekooperativnost bivših radnika Zenica-busa otjerala Almy

Stečajni upravnik, Mirza Jarić, kaže da je nekooperativnost radnika Zenica-busa dovela do odustajanja Almy-ja od plana reorganizacije, koja bi firmu finansijski ojačala, niko ne bi ostao bez posla, sva dugovanja bila bi izmirena u stopostotnom iznosu, a radnici bi postali suvlasnici firme.

U postupku prodaje Zenica-busa, priznata su dugovanja u ukupnom iznosu od milion i 145 hiljada maraka. Radnicima bi prodajom trebalo biti izmireno osam plata prije stečaja, u bruto iznosu od 92 hiljade maraka, kao i dvije dugujuće plate, nastale za vrijeme stečajnog postupka. Imovina stečajnog dužnika, procijenjena na 572 i po hiljade maraka, obuhvata osam autobusa i pravo na pet linija međunarodnog, četiri međugradskog redovnog i jednu liniju vanrednog prevoza za Makarsku. 15 radnika trenutno su na evidenciji Biroa za zapošljavanje i neće odustati od namjere da se, kako kažu, izbore za pravdu.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close