-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Prodaja polovnog vozila – kako se obavlja i da li je isplativo rešenje?

Prodaja polovnog vozila – kako se obavlja i da li je isplativo rešenje?

Prodaja vozila deluje kao potpuno isplativo rešenje posmatrajući trenutna dešavanja na tržištu novih i polovnih automobila, ali zbog čega je to tako?

Poskupljenje novih automobila se dešava zbog veoma kompleksne globalne situacije koju je zadesilo nekoliko ekstremnih okolnosti u poslednjih par godina, što je izazvalo mnoge ekonomske posledice.

Tokom pandemije korona virusa je na period od nekoliko meseci potpuno zaustavljena proizvodnja automobila iz prostog razloga nemogućnosti kretanja robe.

Nakon toga dolazi do nestašice određenih delova, a kada smo svi pomislili da se situacija smirila i da će doći do stabilizacije tržišta, desio se rat u Ukraijini. Dobro je poznato da je Rusija jedan od najvećih snabdevača mnogih resursa za proizvodnju automobila širom Evrope.

Manje proizvodnje novih automobila i ekonomska situacija izazvale su i manjak prodaje starih automobila u zamenu za novi. Samim tim, dolazi do manje ponude polovnjaka, dok je potražnja ostala ista.

Cene su porasle, što je za vas kao prodavce odlična vest, a u nastavku saznajte i kako izgleda procedura otkupa.

Prodaju polovnog vozila možete obaviti gotovo bilo gde

Ono što je sjajno kod prodaje polovnjaka je što je možete obaviti bilo gde, a sve po dogovoru sa kupcem. Ukoliko je kupac ozbiljan i zainteresovan, ne biste trebali da imate problema oko dogovora i njegovog dolaska na vašu lokaciju.

Odlazak do drugog grada ili čak prelazak granice nisu otežavajuće okolnosti, naročito kada poslujete sa ozbiljnim kupcima.

O efikasnosti rada profesionalaca mogu da posvedoče svi oni koji su imali iskustva sa procesom kao što je otkup polovnjaka u Kragujevcu u bilo kom stanju, Beogradu, Novom Sadu, ali smo sigurni da na sličan način posluju i druge agencije za otkup u regionu.

Šta je ono što kupci najviše gledaju prilikom otkupa?

Cena je naravno prvi i osnovni faktor prilikom kupovine vozila i nešto što u najvećem broju slučajeva na regionalnim tržištima igra presudnu ulogu.

Ono na šta ćete morati da se naviknete ukoliko često menjate vozila, jeste da skoro svi prosečni kupci često imaju nameru da spuste predviđenu cenu. U skladu sa tim, ustaljena praksa je da i sam prodavac u početku svesno podigne cenu, ne bi li je sa dosta većom lakoćom po svoj planirani budžet tokom prodaje spustio.

Sledeća stavka koja je izuzetno važna prosečnim kupcima u regionu jeste model automobila. S obzirom na rasprostranjenu praksu i kulturu uvoza vozila iz Evrope, nemački kvalitet i francuski šarm odigrali su presudnu ulogu kod ljubitelja automobila.

I kao treći faktor prilikom kupovine koji buduće vlasnike zanima jeste pređena kilometraža, koja može imati izuzetno veliki uticaj na finalnu cenu vozila. Nije neuobičajeno takozvano “vraćanje kilometraže” i nerealan prikaz stanja, ali je to za iskusne kupce proverljiva pojava.

Sa druge strane, profesionalne agencije koje se bave otkupom, iako gledaju sve navedene faktore, u obzir uzimaju i mnogo drugih. Dogovor je sa njima mnogo lakši, jer im možete prodati gotovo bilo šta, ali za realnu cenu koju vam oni predlože na osnovu objektivne procene.

Evo i o čemu kao prodavac morate voditi računa

Ukoliko želite da prodate polovno vozilo, morate biti svesni toga da će kupci, naročito oni iskusni, i sami želeti da dobiju uvid o stanju automobila. Profesionalne agencije i samostalno obavljaju često besplatne procene vrednosti, na osnovu mnogih faktora.

Idealno bi bilo odraditi mali i veliki servis, što će biti veliki plus prilikom prodaje i faktor koji uvećava cenu. Isti je slučaj i sa registracjiom automobila.

Evo šta i sami morate proveriti pre prodaje:

  • rad motora;
  • plivajući zamajac ako ga ima;
  • da li se čuju neuobičajeni zvukovi tokom vožnje;
  • klima uređaj;
  • podizači stakla;
  • svetla i sva signalizacija;
  • lampice na instrument tabli.

Svi ovi i mnogi drugi faktori će biti jasan znak kupcu o tome na koji način se vršilo održavanje vozila.

Kupci će imati potrebu i da provere broj šasije i broj motora i da ih uporede sa dokumentima vozila, pa je i ovde neophodno da dođe do svih papiroloških slaganja.

Priložite i sve dokumente koji se tiču vlasništva i omogućite jednostavan prenos istog. 

Kako lako doći do kupaca?

I za sam kraj nešto što je zapravo početna tačka procesa kupoprodaje – pronalazak proverenih kupaca. Potrebno je razjasniti da vam niko ne može garantovati kada svog polovnjaka postavite na neku od popularnih platformi za prodaju ili na oglase.

Prosto morate biti svesni da uvek postoji šansa da će se javljati neozbiljni kupci ili oni koji iz nekog razloga žele da uspore proces prodaje.

Verujemo da ćete i sami ubrzo pronaći način da filtrirate ozbiljne od neozbiljnih kupaca. Ukoliko želite sigurnog kupca, onda je možda i najbolje da posetite neki od placeva za otkup vozila ili da kontaktirate profesionalnu agenciju koja se bavi otkupima.

Pri tome, na ovaj način su najbolje šanse da dobijete realnu cenu za vozilo i sami zaradite od prodaje i uštedite za neku novu kupovinu.

Nadamo se da vam je naš kratak vodič o prodaji polovnih vozila koristio, te da ste stekli uvid u važne informacije. Želimo vam puno sreće tokom prodaje vašeg starog ljubimca na četiri točka i kupovine novog koji će vas služiti dugi niz godina!  

Katarina Nikolić

Izvor foto:

https://www.pexels.com/photo/outdoor-parking-lots-full-of-various-cars-4204148/

https://www.pexels.com/photo/car-keys-with-mercedes-emblem-13101559/

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close