logo
bios

Procurio ugovor: Američki lobisti savjetuju RS u odnosima sa BiH …

Objavljeno prije 1 godina . u uto, maj 14th, 2019
Procurio ugovor: Američki lobisti savjetuju RS u odnosima sa BiH i međunarodnom zajednicom

Vlada Republike Srpske 25. aprila je potpisala ugovor sa američkom lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa, koja će joj pružati pravne usluge u u SAD-u, ali i održavanju web stranice na engleskom jeziku.Ugovor koji je procurio na internetu nosi oznaku “interno”, a njega je u ime Vlade potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U ugovoru, između ostalog, stoji da će firma McGinnis Lochridge “savjetovati i predstavljati” RS u odnosima sa OHR-om, Vijećem za implementaciju mira (PIC), OSCE-om, Vijećem sigurnosti UN-a, Evropskom unijom, Vijećem Evrope i drugim međunarodnim institucijama, a kako bi se zakoni RS i zakoni na nivou BiH uskladili sa evropskim standardima potrebnim za pristupanje u EU.

U ovom ugovoru su u više navrata RS i BiH naznačeni kao odvojeni subjekti, pa se tako u ovom aktu navodi da će se usluge savjetovanja pružati i kod usklađivanja djelovanja institucija i zakona RS-a i onih na nivou BiH sa dejtonskim okvirom.

Za ove usluge će Vlada Republike Srpske, kako stoji u ugovoru, iz budžeta mjesečno izdvajati 80.000 dolara, odnosno blizu 140.000 KM. Inače, ugovor između ove pravne firme iz Teksasa i Vlade RS je potpisan za period od 1. maja do 31. decembra. 

To znači da će za ovo vrijeme poreski obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 miliona KM za predstavljanje RS u SAD-u.

Nadalje ugovor uključuje i “pružanje pisanih i usmenih savjeta članovima Vlade na zahtjev”.

“S vremena na vrijeme, Vlada može tražiti od nas da pružimo informacije koje se tiču takvih savjeta članovima administracije SAD-a ili Kongresa. Takve informacije se odnose na zakon i politiku odnosa vlade sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim organizacijama i suverenim državama. Registrant će takođe održavati web stranicu sa sadržajem koji se odnosi na pravna i politička pitanja relevantna za Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u opisu aktivnosti koje će obavljati kompanija u ime bh. entiteta RS.

Dalje se navodi da aktivnosti kompanije mogu uključivati kontaktiranje različitih zvaničnika izvršne grane vlasti SAD-a, zvaničnika američkih vladinih agencija, članova i osoblja Senata i Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa pitanjima međunarodne saradnje i politike stranog entiteta, uključujući njegove odnose sa Sjedinjenim Državama, drugim suverenim državama i međunarodnim organizacijama.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh