-TopSLIDEBiHPrivreda

Pripajanje ASA banci: Obustavljeno trgovanje dionicama Vakufske banke

Zbog postupka pripajanja Vakufske banke ASA banci danas je Sarajevska berza obustavila promet dionicama Vakufske banke.

Odluka o pripajanju Vakufske banke ASA banci bila je na dnevnim redovima skupština dioničara dvije banke koje su zakazane za 30. juni.

ASA Finance, finansijska divizija ASA grupacije, stekla je nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke, nakon što je od društva Badeco Adria kupila većinski paket dionica za 17,2 miliona KM.

Još ranije, u martu 2018. ASA Finance dobilo je odobrenje Konkurencijskog vijeća BiH za preuzimanje Vakufske banke.

Kako je navedeno u rješenju, ovom akvizijom neće doći do značajnog narušavanja tržišne konkurencije na relevantnom tržištu.

Strateško opredjeljenje ASA Finance-a je razvoj i povećanje učešća na finansijskom tržištu a prvi korak u tom smjeru je stjecanje kontrole nad Vakufskom bankom, koja je poslovnim modelom, portfoliom aktive, risk profilom, geografskom pozicioniranošću, vlasničkom strukturom i kapitalom najbliži i optimalni komplement ASA banke.

– Dodatnim ulaganjem u razvoj i nastavak poslovanja jača se tržište u smislu jačanja ponude domaćih banaka i jačeg konkurentskog odgovora u odnosu na velike ino banke sa stranim kapitalom, a što za rezultat može imati poboljšanje i proširenje usluga za krajnje korisnike, naveli su svojevremeno iz ASA Finance-a u povodu preuzimanja Vakufske banke.

Dodali si da je ključni cilj smanjiti troškove poslovanja, optimizirati radne procese te ponuditi raznovrsnije usluge po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurente.

indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close