Prijeti nam kolaps zdravstva

Situacija u zdravstvu u Federaciji BiH je komplicirana i teška, a jedini način da se ne desi kolaps sistema jesu reforme u ovoj oblasti

 

Došlo se do kritične situacije kada se mora razmišljati o sanaciji, o novim principima, uvođenju zdravstvenog osiguranja drugog stepena, racionalizaciji mreže zdravstvenih ustanova, ocijenio je za “Dnevni avaz” Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

 

Mandić je u jednom mandatu već bio na ovoj funkciji i od ponovnog dolaska na ovu poziciju nije govorio za medije, a dočekao ga je i ovosedmični štrajk upozorenja u zdravstvu. Mandić smatra da se zdravstvo mora vratiti među prioritete i moraju se pokrenuti reforme.

 

– Zdravstvo je gurano u drugi plan, kao da će se riješiti samo od sebe. U isto vrijeme, dugovi bolnica i zdravstvenih ustanova su se gomilali, trenutačno prelaze 339 miliona KM. Došlo je vrijeme kada moramo reći istinu, a to je da nemamo sistem koji nam garantira da će nam zdravstvo opstati. Vrlo se brzo može desiti da bolnice neće imati mnogo mogućnosti: ili će drastično smanjiti obim usluge ili je zdravstveni sistem potpuno u kolapsu – upozorio je Mandić.

 

Potcrtao je da se boljem zdravstvu ne možemo nadati sve dok se ne izmijeni cijeli državni sistem, odnosno dok se ne poveća zaposlenost, pokrene privreda, ne smanji siva ekonomija, kao i dok se ne prestanu prijavljivati doprinosi na minimalne, već na stvarne plaće.

 

Mandić se osvrnuo i na polusatni štrajk upozorenja zaposlenih u zdravstvu.

 

– Sindikat je nepotrebno podigao tenzije. Jasno je i nama da treba doći do harmonizacije kolektivnog ugovora s novim Zakonom o I radu. Već smo postavili upit Vladi FBiH, jer postoje neke dileme jesmo li mi ti koji su ovlašteni da pregovaraju. Nema razloga za generalni štrajk ako sve teče prema zakonu, u rokovima. Ali, ako sindikat to želi, neka obrazloži zašto, nije ni to problem – kazao je Mandić.

(FENA/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close