Prijem za predstavnike UNICEF-a u BiH, Vlade Švicarske i Švedske agencije za međunarodni razvoj

Dana 24.11.2014. godine, u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona upriličen je prijem za predstavnike UNICEF-a u BiH, Vlade Švicarske i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), a povodom početka realizacije projekta pod nazivom „Pravda za djecu“, kojeg će u narednom periodu, uz podršku navedenih institucija, sprovoditi UNICEF u Bosni i Hercegovini.

Projekat je usmjeren ka razvijanju uslova za primjenu alternativnih mjera pri postupanju sa djecom u kontaktu sa zakonom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i na niz drugih aktivnosti u okviru prevencije i podrške djeci pod rizikom i u kontaktu sa pravosudnim sistemom. U proteklom periodu, UNICEF je u Policijskoj upravi I podržao otvaranje posebne prostorije prilagođene djeci, namijenjene za obavljanje razgovora sa maloljetnicima, počiniocima krivičnih djela, žrtavama i svjedocima, a ovom prilikom navedeni predstavnici su upoznati sa dosadašnjom praktičnom realizacijom navedenog projekta, te mogućnostima za poboljšanje istog.

U okviru posjete Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gosti su zajedno sa predstavnicima Uprave policije i Policijske uprave I Zenica obišli prostoriju za tretman maloljetnih lica, te se lično uvjerili sa kojom opremom i predmetima je opremljena prostorija, odnosno u kakvom ambijentu se vrši ispitivanje navedenih lica.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close