Ostali sportoviSport

Prije 75 godina rođen Mate Parlov, najtrofejniji regionalni bokser

Na današnji dan 1948. godine, rođen je Mate Parlov, najtrofejniji hrvatski i jugoslavenski, odnosno regionalni bokser. Bio je olimpijski, evropski i svjetski osvajač zlatnih medalja za bivšu Jugoslaviju, a za života je proglašen najboljim hrvatskim sportistom 20. vijeka.

U profesionalnoj karijeri Mate je, 1976. godine, osvojio titulu evropskog šampiona u poluteškoj kategoriji, pobjedom nad Italijanom Domenikom Adinolfijem (Domenico) tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi. Tu titulu je odbranio tri puta. Godine 1978., osvojio je titulu svjetskog šampiona u poluteškoj kategoriji prema WBC-u, pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Kuelom (Cuello) nokautom u devetoj rundi. Bio je prvi bokser iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu.

Parlov je imao 29 profesionalnih borbi, od kojih je zabilježio 24 pobjede, tri poraza i dvije neriješene borbe. A u amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza.

Nakon boksa

Na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu kao selektor je vodio jugoslavenski bokserski tim koji je postigao najbolje rezultate ikada, osvojivši jednu zlatnu, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Nakon završetka aktivne bokserske karijere Parlov se povukao iz sporta i vodio svoj kafić “Mate” u Puli. U martu 2008., dijagnosticiran mu je rak pluća, a preminuo je četiri mjeseca kasnije, 29. jula 2008. godine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close