Prihod “Energoinvesta” u prošloj godini 319 miliona KM

Energoinvest je u 2011. godini od realnog poslovanja, ne računajući prihode od ranijih tantijema i ugovora, imao 44 miliona KM prometa, u 2012. godini 83 miliona KM, a u 2013. godini 154 miliona KM, što znači da smo svake godine imali sto posto više realiziranih poslova, izjavio je danas u Sarajevu direktor kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo Enes Čengić.

“Naravno da imamo puno slabosti, problema i neefikasnosti, zbog čega i provodimo proces restrukturiranja, ali ova cifra je nevjerovatna, pogotovo u uslovima kada se istovremeno dešava da prihodi po osnovu plina drastično padaju i da su znali biti po 220 miliona KM, a u 2013. su bili svega 140 miliona KM”, rekao je Čengić na radnom ručku menadžmenta te kompanije s novinarima.

Kako je rečeno tom prilikom, prihod Energoinvesta u 2013. godini iznosio je 319.057.903 KM, od čega je na stranom tržištu ostvareno 151.206.258 KM, a na domaćem 146.009.123 KM.

Prema Čengićevim riječima, 2013. je bila godina relativne konsolidacije Energoinvesta na novim tržištima, jer je kompanija 2011. godine, zbog revolucije u Libiji, izgubila 70 posto prometa i prihoda.

“Od poslova koje smo izvodili ranije, Libija je držala 70 posto i mi smo to uspjeli prevazići. Za kompaniju je 2012. godina bila relativno teška, ali smo je uspjeli završiti sa pozitivnim bilasnom, a u 2013. godini smo otvorili tržišta Alžira, nastavili radove u Etiopiji, aktivirali Erbil, odnosno sjeverni Irak, priveli kraju poslove u Slovačkoj, dobili dva velika projekta u Albaniji, tako da smo danas u toj zemlji lider u izvođenju radova u energetici. Sve to, zajedno sa dijelom poslova koje smo ostvarili na drugim tržištima, dovelo je Energoinvest do toga da je 2013. godina završena pozitivno i biće iskazana određena dobit”, naglasio je Čengić.

Kako je kazao, u 2014. Energoinvest planira nastaviti raditi istim tempom kao i u 2013. godini, uz nastavak razgovora o novim poslovima.

Prema njegovim riječima, predstavnici Energoinvesta večeras putuju u Alžir kako bi razgovarali o velikom energetskom projektu.

“Očekujemo da nam se otvori tržište Alžira. Ako se to uspije realizovati, Alžir će nam postati veliko radilište i bićemo limitirani samo našim finansijskim mogućnostima u kreditnom bilansu. Oni investiraju pet hiljada milijardi dolara u energetiku u sljedeće tri godine. Mi smo jedna od kompanija koja je pozvana i imamo šansu da direktno pregovaramo”, naglasio je Čengić.

Očekivanja su i da će kompanija imati mnogo više posla na domaćem tržištu, gdje su u prošloj godini imali nekoliko značajnih poslova sa BH Telecomom i Elektroprivredom BiH.

“Očekujem da će dogovor o Elektroprenosu BiH i pokretanje energetskih projekata, kao što je Vranduk, omogućiti Energoinvestu i drugim domaćim kompanijama da budu dio te priče i posla u energetici BiH”, precizirao je Čengić.

Kao jedan od ključnih problema s kojim se kompanija suočava, Čengić je istakao višak najmanje 25 posto profesija i nedostatak elektroinžinjera, građevinskih i geodetskih inžinjera.

“Međutim, ne fali nam inžinjera u Sarajevu, već na radilištima. Mi u Sarajevu imamo ljude koji zbog starosnih, zdravstvenih ili nekih drugih razloga ne mogu da putuju u inostranstvo. Kada kažem da nam fale ljudi, mislim na ljude koji će raditi na gradilištima od Iraka do Meksika”, pojasnio je Čengić i dodao da Energoinvest trenutno zapošljava 670 radnika u BiH.

Današnjem radnom ručku prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Vlada Federacije BiH (FBiH) i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su, kako je kazao direktor Energoinvesta, napravili istorijski potez kada su krenuli u stvaranje garantnog fonda putem Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH i sredstava koje se nalaze na računu Razvojne banke FBiH.

“Mi ne možemo bez toga. Svijet ne može bez novca koji daju države jer je novac komercijalnih banaka toliko skup da mi pet puta više plaćamo bankama nego što će biti ovogodišnja dobit”, istakao je Čengić.

www.magazinplus.eu – Onasa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close