Priča o vođi bosanskih vehabija, njegove četiri žene i 16-oro djece…

Mještani Bužima ne vjeruju da je Bilal povezan s terorizmom, nego da je samo veliki vjernik i da živi po Božjim zakonima

Izvor: Jutarnji.hr

Husein Bosnić Bilal vođa je jedne od dviju najvećih ćelija radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini te najpoznatiji uhićenik u akciji “Damask” u kojoj su bosanske vlasti uhitile 16 osoba koje dovode u vezu s terorističkim akcijama u Iraku i Siriji.

Bilal živi na području Bužima u sjeverozapadnoj Bosni, a do njegove kuće na osami dolazi se makadamskim putem, nakon vijugave ceste koja prolazi kroz mjesto Bregovi. Trokatnica je smještena u kotlini između dva brda i gotovo na samom potoku koji je probio put tim živopisnim bosanskim krajem. Po vanjskim zidovima vidi se da je kuća u nekoliko navrata nadograđivana.

Četiri Bilalove žene

Na ulazu su parkirana dva vozila, Lada Niva i Chrysler Voyager. Da bismo došli do ulaznih PVC vrata, moramo razmaknuti bijelu zavjesu kojom se zaklanja pogled na sam ulaz. Zvonimo, a ženski glas kroz odškrinuta vrata pita: “Tko je?” Predstavimo se i molimo kratak razgovor o Bilalu.

– Smjesta odlazite s posjeda. Odmah – zapovjedno i povišenim tonom rekao je ženski glas. Odlazimo do automobila, a pogledima nas prati pet-šest pari dječjih očiju s prvog balkona. Kad smo sjeli u automobil, iz kuće je izašla i žena, sva u crnini, u hidžabu i džilbabu. Tjerala nas je gestikulirajući rukama.

Ona je jedna od četiri Bilalove žene s kojima ima ukupno šesnaestero djece. Jednu je oženio po svjetovnim zakonima, a brak sa svima pravda šerijatskim zakonima po kojima živi. Kada se nedavno našao pod istragom da živi u poligamiji, sam je Bilal objašnjavao da svaka njegova hanuma ima svoj kat kuće za sebe i djecu.

bilal-bosnic-kuca

Mještani koji žive blizu Bilala uglavnom o njemu ne žele pričati. Znaju da je uhićen, ali ne žele se miješati ni u što, kažu nam. Starica koja je čekala autobus nedaleko od puta koji vodi do Bilalove kuće kaže kako nema o njemu reći što dobra, ali i da mu ne želi zlo.

– Ni on, ni žene nigdje ne rade. On ima te svoje molitve, piše knjige i predaje. Ima oko sebe te ljude koji mu dolaze na molitve, a kada ih je više, odlaze u Stijenu (mjesto u Cazinskoj krajini). Možda od njih ima neki novac – priča nam žena koja Bilala poznaje od malih nogu jer živi u svojoj rodnoj kući.

Potvrdila je da doista ima toliko žena i djece, ali i napomenula da u njih nema svađe. Mještani Bužima, s kojima smo razgovarali, ne vjeruju da je Bilal povezan s terorizmom, nego da je samo veliki vjernik i da živi po Božjim zakonima.

S čovjekom koji regrutira mlade Bošnjake, kako smatraju istražitelji, nagovarajući ih da se bore na strani terorističke organizacije Islamska država (IS), samo stotinjak kilometara zračne linije od Zagreba razgovarali smo na njegovu kućnom pragu krajem prošle godine.

Čekali smo desetak minuta da završi s podnevnom molitvom, a onda je, onako mršav, duge brade, izbrijanih brkova i hladnog pogleda, došao u maskirnim hlačama skraćenim iznad gležnja. Ni tada nismo bili dobrodošli. Prozvao nas je zapadnjačkim plaćenicima i ustvrdio da s nama ne može razgovarati jer nismo slobodni.

Uvrijedio se kada smo ga nazvali vehabijom, rekavši da je on samo musliman vjernik. Bojao se da bismo mogli izvrnuti njegove riječi pa je dodao da govori samo za televiziju gdje to ne mogu napraviti, ali i da to naplaćuje 1000 eura.

Vrbovanje za terorizam

– Ovdje vam je put natrag. Doviđenja – rekao je.

Čini se da je Bosnića uhićenja koštala posljednja poruka mladim muslimanima da se pridruže IS-u, koju je uputio na predavanju u Cazinu rekavši da “samo istina i Islamska država opstaju”.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close