-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Priča o principima: U vlast ćemo najprije s onima protiv kojih smo najviše pričali

Sve koalicije na bh. političkoj sceni su dozvoljene, ali političari trebaju prestati pričati o principima jer su davno pokazali da ih nemaju

Mnogi su se u Bosni i Hercegovini zapitali da li je SDP koaliranjem s SNSD-om iznevjerio ideju za koju se kao godinama zalagao. Ako pitate ljude u SDP-u reći će vam da nisu imali drugog izbora, i da je stranka Milorada Dodika nezaobilazan partner. No, veliko je pitanje da li je to baš tako. Ono što je svima bilo jasno u državi odmah po završetku izbora jeste da SDP i stranke koje su se okupile u Pokretu za državu čine sve da se približe SNSD-u, a paralelno koriste svaku priliku da istaknu kako opozicija u Republici Srpskoj, odnosno PDP i SDS nisu ništa bolji od SNSD-a.

Takmičili su se ko će prije izgovoriti: “Svi su oni isti”, a bezbroj puta smo vidjeli da nisu isti, barem kada su u pitanju interesi građana.

Trudili se da SNSD učine nezaobilaznim

Ipak, žurba za što bržim sjedanjem u fotelje vodila je SDP i njihove koalicione partnere do ideje da je lakše u fotelje zasjesti ako za partnera izaberu Dodika, bez obzira što to dugoročno ima puno teže posljedice, posebno činjenica da mu se olako prepustio tzv. kontrolni paket u Domu naroda Parlamenta BiH sa četiri delegata iz SNSD-a.

Koliko je SDP-ov izbor partnera bio dobar najbolje se pokazalo na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH kada su jedino njihove koalicione kolege iz SNSD-a glasale protiv suspenzije akciza na gorivo na šest mjeseci. Treba li napominjati da su SDP-ov prijedlog podržali zastupnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, za koje nas prethodnih sedmica ubjeđivaše da su isti kao i SNSD.

I ne samo da su glasali protiv na sjednici Zastupničkog doma, već je i Milorad Dodik najavio da će i delegati njegove stranke glasati protiv u Domu naroda, iskoristivši priliku da kaže kako je “Saša Magazinović okupio tamo neku skupinu zastupnika”. Baš lijepa zahvalnica SDP-u od koalicionog partnera.

No, dok je SDP žurio da uvede SNSD u državnu vlast, SDA nije gubila vrijeme pa je obezbijedila podršku nekoliko delegata koji nisu SDA, pa je time dobila jedina pravo da delegira kandidata za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH.

Naravno, nakon toga iz SDA se mogu čuti samo poruke kako neće podržati Nermina Nikšića za premijera FBiH, te kako se Vlada FBiH neće moći formirati bez njih.

Nakon što su SDP ili grupacija nazvana Trojka plus iz koalicije na državnom nivou istjerali stranku Za nove generacije, nakon što je državni zastupnik ove stranke Zlatko Miletić ukazao na sve propuste koje su napravili SDP, Naša stranka i Narod i pravda, u SDP su očekivali da ZNG, odnosno njihov delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović podrži SDP-ovog kandidata za državni Dom naroda Jugoslava Brdara.

Od HDZ-a nećemo tražiti ništa

U SDP-u očigledno nisu ni pomislili da od svog koalicionog partnera HDZ-a zatraže da sa dva glasa podrži SDP-ovog Brdara, a to je itekako bilo logično s obzirom da je HDZ u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH imao 14 delegata. Da tri delegata izabere u državni Dom naroda HDZ-u je bilo dovoljno 12 glasova, i tačno su mu ostala dva glasa viška koja bi bila dovoljna da SDP-ov Brdar bude izabran s obzirom da je Brdar imao dva glasa od potrebnih četiri.

No, u SDP-u se nisu vodili time da sa koalicionim partnerima dogovaraju glasanje za državni Dom naroda, već su oslonili na to da podršku očekuju od stranke koju su istjerali iz koalicije na državnom nivou. Zanimljivo, možda je HDZ zabranio SDP-u da im traži bilo šta u okviru koalicije, te je možda dogovor da SDP samo daje, a ništa da traži.

Nakon što je u Klub Hrvata Doma naroda PSBiH izabran Miletić umjesto Brdara uslijedile su prijetnje iz SDP-a. Najglasniji je bio potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović koji je u TV nastupu govorio: “Vidjet ćete vi SDP i Nermina u ponedjeljak”.

I vidjeli smo SDP u ponedjeljak, a Nermina u utorak.

Od silnih prijetnji SDP se okomio samo na ZNG, te odlučio obavijestiti javnost da im ova stranka više nije partner ni na federalnom nivou. Kao da je ZNG sam izabrao svog kandidata u državni Dom naroda. Kao da u tome nisu imali podršku NES-a i Stranke za BiH.

Odrekli se stranke koja nema zastupnika

SDP nas je obavijestio da im partner na federalnom nivou nije više stranka, pazite sad, koja nema nijednog zastupnika u Zastupničkom domu.

“Hrabro” od SDP-a, odrekli se stranke koja svakako u Zastupničkom domu i nema prilike glasati za novu federalnu vladu.

Pitate se vjerovatno jesu li neke sankcije snosili NES i Stranka za BiH. Naravno da nisu, jer u SDP-u znaju šta rade.

Znaju da bi izbacivanjem NES-a i SBiH-a iz koalicije ostali bez mogućnosti da formiraju federalnu vladu, jer bez glasova zastupnika ove dvije stranke za to nemaju kapacitet. E, upravo zbog toga i nije bilo galame prema NES-u i SBiH-u, već isključivo prema stranci Za nove generacije koja ne igra nikakvu ulogu prilikom formiranja federalne vlade.

Jasno je da je cilj SDP-a bio da galamom prema ZNG-u pokuša graditi autoritet i disciplinirati NES i Stranku za BiH.

U ovoj priču su se ostale stranke Trojke držale po strani, ali ipak, Sabina Ćudić, državna zastupnica Naše stranke nije odoljela a da ne prigovori ZNG-u.

“Za nove generacije i NES imaju koaliciju od prije izbora. Ja sam lično bila šokirana tom koalicijom, jer ako se zovete Pokret za nove generacije i tvrdite da ste ljevičarska stranka , a imate zajedničke liste sa strankom koja je nekada bila A-SDA, to je, naravno, samo po sebi diže neke crvene zastavice. Postavlja se pitanje koja je to vrsta koalicije s obzirom da nije predočen nikakav program ni ideološko opredjeljenje. Ne treba biti licemjeran, činjenica je da je unutar Osmorke i taj NES. Naša stranka je u koaliciji s NiP-om koji ideološki nije blizak Našoj stranci, ali ta koalicija se zasniva na nekom programu”, kazala je Ćudić gostujući na BHT-u.

Dakle, kada Naša stranka sarađuje s NiP-om (bivšom SDA), onda je to programska koalicija, a kada drugi sarađuju s NES-om, bivšim A-SDA, onda je to interesna saradnja.

Postavlja se pitanje kakva je to saradnja Naše stranke s SNSD-om na državnom nivou nakon što su nam visokopozicionirani kadrovi ove stranke godinama punili medijski prostor tvrdnjama da neće nikada koalirati s SNSD-om?

Kakva je to saradnja Naše stranke nakon što su godinama tvrdili da neće koalirati sa stranaka čiji su kadrovi na crnim listama? Ah, da, programska.

Dakle, priče o ideologijama i principima u bh. politici su šuplje. To ne postoji. Priče o principima su tu samo da se koriste u promotivne svrhe dok se ne dođe u priliku da se formira vlast, pa makar i s crnolistašima.

A kada i to dođe u pitanje, onda skupite potpise i odnesete ih u OHR na uvid.

Adem Džaferovć

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close