Kultura

Preživjele žrtve genocida: 9. januara 1992. godine donesene odluke za uništenje BiH

Članovi udruženja preživjelih žrtava genocida upriličit će sutra, 9. januara, sastanak u Memorijalnom centru Potočari kada će izraziti ogorčenje zbog politike onih koji slave 9. januar kao Dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U saopćenju su naglasili da je 9. januar dan kada je počeo genocid u Bosni i Hercegovini jer su tog 9. januara 1992. godine doneseni svi strateški planovi i odluke koje su imale za cilj uništenje BiH i ubijanja jednog naroda.

Ocijenili su da oni koji proslavljaju 9. januar time slave ubijanje njihove djece i najmilijih, ali i proslavljaju genocid te su podvukli da iz tog razloga preživjele žrtve genocida ovaj datum nikad ne mogu prihvatiti kao praznik.

– Dok oni slave ubijanje, mi još uvijek tragamo za kostima naših najmilijih, iako oni koji slave znaju gdje su tijela naše djece – rečeno je u saopćenju ovih udruženja.

Podsjetili su i da je Ustavni sud BiH bio jasan o pitanju 9. januara, a svi koji ne poštuju Ustavni sud i državu u kojoj žive trebaju odgovarati pred zakonom te su zatražili od bh. političara da rade u interesu stvaranja države bez entiteta i za dobrobit svih građana.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close