BiHPrivreda

Preventova Athabasca neće značajnije povećati udio u Saniteksu

Athabasca Investment d.o.o. Tomislavgrad neće značajnije povećati vlasnički udio u velikokladuškom Saniteksu nakon ponude za preuzimanje, izvještava Indikator.ba. 

U tender ponudi, koja je imala rok važenja do 14. maja, deponovano je svega 11.743 dionica, a koje ponuđač treba da isplati do zadanog roka, 21. maja. 

S ozbirom da se kapital Saniteksa sastoji od 462.366 dionica, deponovane dionice predstavljaju procentalni udio od 2,5 posto. 

Saglasno tome, ukoliko sve deponovane dionice budu plaćene, Athabasca i Pro Consulting d.o.o. Sarajevo, sa kojom je tomislavgradska kompanija u zajedničkom djelovanju, povećat će ukupni udio na oko 36,9 posto. No, koliko će dionica biti plaćeno i koliko će procentualni udio tačno iznositi bit će poznato nakon zvanične objave rezultata tender ponude. 

Prije objave ponude Athabasca je imala 29,49 posto, a Pro Consulting 4,89 % dionica u Saniteksu. 
Ponuđena cijena u tender ponudi bila je 9,15 KM po jednoj dionici, ili 25,68 % od nominalne vrijednosti. 
To znači da će za deponovanih 11.743 dionica ponuđač trebati isplatiti nešto više od 107 hiljada KM. 

U izdvojenom mišljenju članova Nadzornog odbora Rifata Dolića i Nijaza Veladžića u povodu ponude za preuzimanje, naglašeno je kako ponuđena cijene dionice pogrešno utvrđena i nerealno niska te da stoga nije prihvatljiva uz navode kako je “ponuđač u posljednje 3,5 godina svjesno obezvrjeđivao cijenu dionice”. 

Athabasca Investment d.o.o. Tomislavgrad je društvo iz sastava holdinga “PREVENT Central and Eastern Europe” d.o.o. 

Athabasca je ušla u vlasništvo Saniteksa 2015. godine, preko kompanije Athabasca d.o.o. Sarajevo.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close