Prevent: Hitno potrebna rješenja za odlaganje industrijskog otpada

Prevent Leather želi informisati javnost o trenutnim aktivnostima kada je u pitanju izazov tretmana organskog otpada. Kao što je javnost upoznata, ovaj proizvođač kože za premium klasu autmobila se već duži period suočava sa izostankom dugoročnog i održivog rješenja za zbrinjavanje dijela organskog otpada. Ovaj dio otpada koji je izazov u saniranju iznosi tek jednu trećinu ukupne količine koja nastaje u prozvodnji kože. U cilju iznalaženja dugoročnog rješenja, Prevent Leather aktivno sarađuje sa svim relevantnim učesnicima u procesu upravljanja otpadom, a koji uključuju kantonalna i federalna ministarstva, te inspekcije iz ove oblasti. U tom smislu identificirane su dugoročne metode zbrinjavanja ovog otpada.

U međuvremenu, otpad je nužno zbrinjavati. To je moguće jedino kroz kratkoročno jednokratno rješenje. S ovim problemu upoznati su već lokalna zajednica, kantonalna ministarstva, federalne institucije i komunalna preduzeća. U tom smislu, Prevent Leather je kontaktirao sa JKP Vilenica Čistoća, Novi Travnik koji je nakon uvida u otpad odobrio kratkoročno jednokaratno zbrinjavanje otpada u ograničenim količinama. Dogovorena je sanacija četiri kamiona otpada. Unatoč dobroj namjeri JKP, institucija i Preventa akcija nije donijela željene rezultate.

Još jednom pozivamo sve operatere u upravljanju otpadom, relevantne općinske, kantonalne i federalne institucije da nastave raditi sa Prevent Leatherom na iznalaženju kratkoročnog rješenja koje će osigurati rast izvoza Bosne i Hercegovine te zadržavanje radnih mjesta.

www.magazinplus.eu – Press služba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close