“Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge regionalnih snaga sigurnosti u operacijama podrške miru”

U prisustvu velikog broja domaćih i stranih visokih zvaničnika, u Sarajevu se danas održava Konferencija o temi: “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge regionalnih snaga sigurnosti u operacijama podrške miru” koju je organizovalo Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciji uz ostale prisustvuju ministrar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i holivudska glumica Angelina Jolie koji su doputovali u Sarajevo sinoć.

Jolie je u obraćanju na Konferenciji kazala kako se divno osjeća što je ponovo u Sarajevu.

“Ovaj region je prošao kroz grozan rat, a vaši vojnici sada pomažu u drugim zemljama”, kazala je Jolie.

Podsjetila je kako je za vrijeme rata u BiH međunarodna pomoć kasno stigla na ovo područje, te naglasila kako joj je poznato koliko to boli narod ove zemlje. Jolie je navela da se tema Konferencije u mnogim zemljama svijeta i dalje tretira kao tabu.

“Danas civili postaju mete. Silovanje je grozno nasilje da je teško i govoriti o njemu. Počinioci biraju mlađe ili starije, da bi sramota bila veća”, kazala je Jolie.

Prema riječima šefa britanske diplomatije, seksualno nasilje se vrlo često koristi kao sredstvo rata i onda kada oružje utihne.

“Seksualno nasilje se često koristi i kada oružje utihne, a dešava se pred očima međunarodne zajednice, u izbjegličkim kampovima”, kazao je Hague.

On je napomenuo kako se ova vrsta nasilja koristi ciljno, kao oružje rata, a potom upozorio kako smo danas svjedoci da se ta vrsta nasilja koristi u zemljama poput Sirije i Sudana.

“U današnjem umreženom svijetu seksualno nasilje je prijetnja koju niko ne smije zanemariti”, kazao je Hague.

Na Konferenciji, kojom predsjedava zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, prisutni su visoki zvaničnici MVP Ujedinjenog Kraljevstva , ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, hrvatska političarka i diplomatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, i Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevie Norveške u BiH.

Planirano je da nakon učešća na Konferenciji, šef britanske diplomatije Hague i glumica Jolie posjete Srebrenicu gdje će razgovarati s predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close