-TopSLIDEBiHPolitika

Preuranjena kampanja zakonom je zabranjena, ali političari zakon krše!

IZBORI U BIH 2022

Formalno kampanja još nije počela…

Koalicija “Pod lupom” iznijela prve nalaze posmatranja, najučestalija nepravilnost je preuranjena izborna kampanja

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj konferenciji za medije u Banjaluci predstavila nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica (25. 07. – 07. 08. 2022. godine).

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ zabilježena je ukupno 191 izborna nepravilnost.

Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnošću i medijima Koalcije “Pod lupom” rekao je da je najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

“Ukupno je zabilježeno 147 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 125 slučajeva plaćena izborna kampanja na društvenim mrežama.

Dodaje da je do sada Koalicija “Pod lupom” uputila prijave za 17 političkih subjekata ili kandidata političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

main image

Foto: BUKA

Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije “Pod lupom” rekao je da je neophodno skrenuti pažnju i da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su širokorasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati usljed “sive” zone koja postoji u Izbornom zakonu BiH u kojem je navedeno da je preuranjena izborna kampanja, ona koja je plaćena, čime politički subjekti, imaju mogućnost raditi veliki broj aktivnosti koji jesu promocija, ali koje se ne mogu tretirati trenutnim zakonom.

“Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 24 ovakva slučaja, od kojih se 20 odnosi na zloupotrebe javnih resursa u 18 opština i gradova i 4 slučaja na rad službenika u kampanji u četiri opštine i grada: Brčko distrik BiH, Jablanica, Rudo i Vitez”, ističe Ostojić.

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: dva slučaja neprimjerenog govora ka oponentskim strankama u Banjaluci i Starom Gradu Sarajevu, dva slučaja pristrasnog izvještavanja medija u Starom Gradu Sarajevo i Bratuncu, jedan slučaj neažurnosti biračkog spiska u Ključu, jedan slučaj zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva u Bratuncu.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije “Pod lupom” osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. U ovom trenutku, primijetan je napredak u radu izborne administracije na lokalnom nivou uz određene izuzetke.

U periodu od 25. 07. do 07. 08. lokalne izborne komisije su održale ukupno 190 sjednica.

“Zabrinjava podatak da čak 49 lokalnih izbornih komisija ne održavaju redovne sedmične sjednice. Iz Koalicije ‘Pod lupom’ su naveli kako posmatrači/ice još uvijek ne mogu stupiti u komunikaciju sa određenim brojem lokalnih izbornih komisija, te da nemaju uvid da li ove izborne komisije rade u skladu sa izbornim pravilima”, istaknuto je na pres konferenciji.

Jedna lokalna izborna komisija još uvijek radi u nepotpunom sastavu tj. nema sve članove/ice, a to je Donji Žabar, a u 51 lokalnoj izbornoj komisiji nema sekretara, što i nije obaveza, već mogućnost.

U tri lokalne izborne komisije navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Banjaluka, Livno i Novi Travnik.

CIK izrekao četiri kazne zbog preuranjene kampanje

main image

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas na sjednici, pored ostalog, donijela četiri odluke o sankcioniranju političkih subjekata zbog kršenja odredbi člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH.

Odluke Centralne izborne komisije BiH nisu pravosnažne i na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Prema odredbama člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine službeno izborna kampanja počinje 02. septembra i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 01. oktobra 2022. godine do 7.00 sati.

Iz CIK BiH naglašavaju da je u periodu od 04.05.2022. godine do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 02.09.2022. godine, samo zabranjeno vođenje plaćenje izborne kampanje.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close