Presuda koja bi mogla promijeniti nogomet

Jedan njemački nogometaš mora platiti 50.000 eura odštete protivničkom igraču kojeg je tako teško ozlijedio da se on više ne može baviti niti sportom a niti svojim poslom. Mora li se bolje paziti na zdravlje protivnika?

Odgovor je: da, mora! Tako je argumentirao sud u zapadnonjemačkom Hammu prilikom izricanja presude u slučaju o kojem će sigurno biti još puno priče. Konkretno se radilo o ozljedi jednog igrača iz jedne nižerazredne (amaterske) lige. Njegov protivnik ga je prije dvije i pol godine ozlijedio u predjelu koljena i on se nikada u potpunosti neće oporaviti od ozljede. Ne samo da nikada više neće moći igrati nogomet u svojoj ekipi, on je praktično postao invalid i još uvijek ne može ni raditi kao lakirer, posao s kojim i zarađuje za život.
Sud u Hammu je u ponedjeljak popodne (26.11.) prilikom izricanja presude naglasio kako mu protivnički igrač mora platiti odštetu od 50 tisuća eura, ali i naglasio da nogometaši u načelu moraju odgovarati u slučaju da skrive tešku ozljedu igrača protivničke ekipe. Oni ne moraju preuzeti odgovornost za ozljede ukoliko su se pridržavali pravila fair-playa.

U konkretnom slučaju, tvrde suci, optuženik je prekršio jedno od ključnih pravila DFB-a (Njemačkog nogometnog saveza) koje definira sportsko ponašanje na terenu.

“To je u redu”

Sindikat njemačkih nogometnih igrača (VdV) pozdravio je presudu. “To je u redu, iako je 50.000 eura puno novca za igrača koji mora platiti odštetu”, izjavio je šef VdV-a Ulf Baranowsky novinskoj agenciji dpa. “Ali valja reći da nogometni teren nije prostor na kojem ne važe zakoni”, dodao je. Nogometaši ubuduće moraju dakle računati sa sličnim presudama.

U Njemačkoj je ipak pred civilnim sudovima jako teško dokazati da je netko namjerno ozlijedio protivnika na terenu. Sjetimo se samo jednog sudskog procesa okončanog u kolovozu ove godine. Bivši profesionalac Bochuma Matias Concha nije imao uspjeha s tužbom protiv nekadašnjeg protivničkog igrača Macchambesa Younga-Mouhanija (Union Berlin).

Concha ga je tužio zbog sporne scene iz utakmice odigrane 6. prosinca 2010. Younga-Mouhani i Concha su se sudarili na travnjaku i Concha je pritom izvukao deblji kraj. Slomio je nekoliko kostiju na nozi. Bio je mišljenja kako ga je njegov protivnik ciljano faulirao i ozlijedio. Pred sudom je zahtijevao plaćanje odštete od 200.000 eura. Bez uspjeha.

Ozljede su moguće

Iz Sindikata njemačkih nogometaša naglašava se da igrači prilikom izlaska na teren u svakom slučaju moraju računati i s mogućnošću da će tamo zadobiti kakvu ozljedu. To je sastavni dio sporta. Ali pred sudom je u pravilu teško dokazati krivnju igrača koji skrivi ozljedu. Presuda iz Hamma je izuzetak, a ne pravilo – barem što se tiče profesionalnih liga.

Autor: Srećko Matić (sid/dpa)

Odgovorna urednica: Marina Martinović
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close