BiHPolitika

Preporod muslimanskog svijeta će doći iz Evrope

Akademik Esad Duraković za TV1

Po mom uvjerenju, ne može se očekivati neki preporod iz onoga što danas zovemo epicentrom muslimanskog svijeta. To jezgro muslimanskog svijeta je iscrpljeno i nema mogućnosti dati renesansne impulse nego je to moguće očekivati sa neke periferije muslimanskog svijeta od evropskih i američkih muslimana koji shavataju šta je modernitet i koji nisu retrogradni i selefijski orijentirani, istakao je za TV1, akademik Esad Duraković.

TV1: Član Predsjedništva BiH Dragan Čović sutra ide u zvanični posjet Zagrebu. Ovaj posjet dolazi u vrijeme diplomatske bure između BiH i Hrvatske izazavne hapšenje deset bivših pripadnika HVO. Kako vi gledate na cijeli ovaj slučaj?

DURAKOVIĆ: Posljednjih dana je to eksaliralo. Imali smo u vrijeme izbora u Stocu jedan diplomatski upad bez presedana iz susjedne države, imali smo izjavu gospodina Čovića da je to hrvatski prostor, imali smo najavu predsjednice Hrvatske da će nova Vlada biti fokusirana na političku situaciju u BiH i tako dalje. Šuica, evropska parlamentarka je kazala doslovce da će ucjenjivati ulazak BiH u EU tzv rješenjem konstitutivnosti Hrvata. Na djelu je niz sinhroniziranih akcija HDZ-a BiH i hrvatskih državnih institucija koje po onome što ja vidim imaju za cilj dalju fragmentaciju i razgradnju BiH.

Imali smo u vezi sa Orašjem najavu da će zasjedati Vijeće za nacionalnu sigurnost. To je jedan čitavi niz, moram to reći sa žaljenjem, gotovo neprijateljskih akata iz susjedne države. Time se jačaju tenzije između Hrvata i Bošnjaka umjesto da se one smiruju.

TV1: Šta je po vama krajnji cilj ovakvih reakcija i ovakve situacije?

DURAKOVIĆ: Mislim da je krajnji cilj a to je kazao i Milanović da se Hrvate neće ostaviti sa Bošnjacima u BiH. Sada se nedvosmisleno govori o nužnosti federalizacije BiH. To znači dalju etničku grupaciju i to je potpuno pogrešno i štetno.

TV1: Kuda bi to odvelo BiH?

DURAKOVIĆ: Mislim da je krajnji cilj raspad BiH, da budem malo sad pesimističan, jer postoje aspiracije i Hrvatske i Srbije da zahvate jedan dio teritorije BiH a najteže bi prošli Bošnjaci jer bi oni ostali u jednoj vrsti geta, postali bi ono što je Gaza u Palestini i njima nema opastanka na taj način.

TV1: Kako gledate na reakcije zvaničnika u BiH?

DURAKOVIĆ: Slušao sam reakcije gospode Izetbegovića i Ivanića. Mislim da su te reakcije staložene a moram reći da su postupci Hrvatske bili takvi da su zaslužili teže reakcije. Mislim da je dobro što su naši ovako reagirali da se tenzije ne bi dizale jer nećemo ništa postići prijetnjama. Važni smo jedni drugima. Bošnjaci i Hrvati i države, tako da je ovo potpuno suludo .

TV1: Nedavno ste objavili novu knjigu naslovljenu KRIZA MUSLIMANSKOGA SVIJETA KAO KRIZA SUBJEKTA. Šta su uzrci krize muslimanskog svijeta?

DURAKOVIĆ: Muslimanski svijet je zaista u jednoj dramatičnoj krizi. Vidimo šta se dešava, svi ratuju protiv svih. Muslimani danas imaju nepravilan odnos prema vlastitoj historiji i zbog toga nisu aktivni na pravi način, nisu subjekt u svojoj suvremenosti. Oni klasično doba islama u 13 stoljeću shvatili kao limit i okrenuli se u prošlost. Današnji muslimani izveli su tekst iz konteksta a Kuran je objavljen da kreira kontekst ali su ga zatočili u toj klasičnoj povijesti i kuranski tekst samo verbaliziraju manje više. Muslimani treba da reinterpretiraju islam i da ponovo uvedu tekst u kontekst.

TV1: Ima li želje za tim u muslimanskom svijetu, tu prije svega mislimo na intelektualce i vjerske vođe?

DURAKOVIĆ: Kataklizma koja se dešava na istoku govori o tome da ima muslimana koji misle da su oni pravi subjekt, ISIL, ili neke druge frakcije, međutim oni su kvazisubjekti i nepravilno razumjevaju islam i žrtve su pogrešnog razumjevanja islama. Najodgovornija za to je ulema. Oni su sebe postavili kao službene glavne tumače islama i smatraju sebe nedodirljivima i ko god iz akademske zajednice krene ka toj interpretaciji kažu mu da nije u strukturama islamske zajednice.

Drugo, po mom uvjerenju, ne može se očekivati neki preporod iz onoga što danas zovemo epicentrom muslimanskog svijeta. To jezgro muslimanskog svijeta je iscrpljeno i nema mogućnosti dati renesansne impulse nego je to moguće očekivati sa neke periferije muslimanskog svijeta od evropskih i američkih muslimana koji shavataju šta je modernitet i koji nisu retrogradni i selefijski orijentirani.

TV1: Kako se kriza muslimanskog svijeta osjeti u BiH?

DURAKOVIĆ: Održava se iako manje nego tamo na istoku. BiH je izložena utjecaju tih frakcija. Mi ovdje imamo importovane i vehabije i selefije i puno sada Arapa dolazi a ko zna šta sve sa njima dolazi, mi to ne znamo. Mislim da bi se Islamska zajednica morala ozbiljnije pozabaviti s time.

TV1: Na koji način?

DURAKOVIĆ: Islamska zajednica ima ogromnu infrastrukturu. Svakog petka hiljade je pred imamima koji imaju priiku da pravilno interpretiraju Kuran, da je raznolikost svijeta, rasna, vjerska i nacionalna izraz volje Boga i to znači da smo dužni poštovati Božju volju. Ne smijemo atakovati na one koji drugačije misle i vjeruju. Nismo mi ti koji možemo preuzimati Božje prerogative i suditi o nečijoj vjeri. Treba muslimane educirati u tome smislu da je Bog kazao kako je stvorio ljude raznolike zato da bi se upoznavali. Dužnost nam je da upoznajemo druge i da poštujemo različitosti.

TV1: Kljuć krize i riješenja je interpretacija?

DURAKOVIĆ: Odnosno reinterpretacija. Treba reinterpretirati islam.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close