LifestyleTehnologija

Preminuo Ray Tomlinson, izumitelj e-maila i “ludog a”

U 78. godini preminuo je Ray Tomlinson, čovjek koji je u povijesti ostao upisan kao prva osoba koja je poslala e-mail 1971. godine i tako osmislila današnji oblik elektronske pošte sa prepoznatljivim simbolom “@”

Tomlinson je kao mladi inženjer tvrtke Bolt, Beranek and Newman (danas BBN Technologies) zamislio sistem za slanje poruka između različitih računara spojenih na ARPANET, kompjutersku mrežu američkog Ministarstva odbrane koja se smatra pretečom današnjeg Interneta.

Kako bi to izveo, iskoristio je eksperimentalni protokol za prijenos datoteka kroz ARPANET mrežu pod imenom CYPNET na kojem je prethodno radio te blago modificiranu verziju programa za slanje poruka između različitih korisnika koji dijele isti računar pod imenom SNDMSG.

Kako bi se poruke poslane na drugi računar u mreži razlikovale od lokalnih, Tomlinson je odlučio na korisničko ime osobe koji šalje i prima poruku dodati znak @ i ime računara na kojem se ta osoba nalazi.

Prvu testnu poruku mrežne elektroničke pošte Tomlinson je poslao krajem 1971. godine s jednog na drugi računar u uredima BBN Technologiesa, no iako su ti računari bili smješteni jedni do drugih poruka je putovala putem ARPANET mreže. Tomlinson se ne sjeća koji je tačno bio sadržaj te prve testne poruke, ali vjeruje da je to bio neki generički upis poput “QWERTYUIOP”.

Od Tomlinsonove prve poruke do komercijalne primjene ove tehnologije proći će još dvadeset godina, ali njegova usluga je nesumnjivo revolucionarizirala način globalne komunikacije, a znak @ stekao je kultni status u popularnoj kulturi.

Zbog svojih zasluga Tomlinson je 2012. godine primio Internet Hall of Fame nagradu, koju su iste godine između ostalih primili i Tim Berners-Lee, Philip Zimmermann te Linus Torvalds.

Njegovu smrt potvrdio je njegov prijatelj, ne otkrivajući uzrok i detalje smrti. E-mail je prije 1971. godine postojao, ali u “ograničenim kapacitetima” te nije bilo moguće slati elektronske poruke na više adresa, piše Bug.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close