Preminuo Ariel Sharon

JERUSALEM – Bivši premijer Izraela Ariel Sharon (85), koji je već osam godina ležao u komi, danas je umro u bolnici Ber Shava gdje se nalazio na liječenju. Jedna od najkontroverznijih izraelskih političkih ličnosti, Sharon je 4. januara 2006. godine, na samom vrhuncu političke moći, doživio moždani udar i od tada se nalazio u komi. Njegovi sinovi su odlučili da ga se održava unživotu, ali nije pokazao nikakve znakove napretka.

Sharon je bio vojni oficir koji je ratovao u tri rata prije nego što je ušao u politiku. Cijenjen je bio među brojnim Izraelcima, ali omrznut među Palestincima.

Istovremeni oštri zagovarač širenja židovskih naselja na okupiranoj teritoriji i gradnje fizičke granice Izraela od palestinske teritorije, Sharon je aktivnostima u smjeru uspostavljanja mira, postao kontraverzna ličnost u Izraelu i izvan njega.

Uspon na politički vrh Izraela Sharon je započeo 1996. godine kada je Benjamin Netanyahu, uz njegovu pomoć, postao premijer što mu ovaj nije zaboravio te ga je imenovao ministrom infrastrukture. To je bilo novo ministarstvo, utemeljeno samo radi Sharona.

1998. godine Netanyahu je Sharona imenovao ministrom vanjskih poslova. Nakon što je Netanyahu odstupio s čela stranke, vodstvo stranke je, 1999. godine preuzeo upravo Sharon.

Na poziciju predsjednika izraleske vlade došao je 2001. nakon pobjede na izborima s najvećom većinom u povijesti Izraela. Dobio je 25 posto više glasova od suparnika. Najveću je podršku dobio od Izraelaca koji su željeli okončanje izraelsko-palestinskog nasilja.

U maju 2003. predstavio je svoj plan za postizanje mira na Bliskom istoku, a potom povukao izraleske snage iz Gaze, zadržavajući samo nadzor nad obalom i zračnim prostorom.

Plan nije naišao na odoboravanje u Izraelu, ali ga je Sharon nastavio primjenjivati. Smanjenje potpore i unutar vlastite stranke dovelo je do toga da je 21. novembra 2005. dao ostavku na mjesto predsjednika Likuda i osnovao novu stranku nazvanu Kadima (Naprijed). No, potom će početi Sharonovi problemi sa zdravljem, te ga na čelu stranke mijenja Ehud Olmert.

Ipak stranka će na narednim parlamentarnim izborima osvojiti većinu u Knesetu. Zdravlje mu se pogoršava i 18. decembra 2005. zbog srčanog udara smješten je u medicinskom centru Hadassah. Posljedice udara bile su teške. 4. januara uslijedio je novi napad što je dovelo do izljeva krvi u mozak.

Sharon je bio žestoki zagovornik širenja naselja na okupiranim teritorijima. Također je inicirao gradnju barijere razdvajanja duž granice i unutar Zapadne obale. Krajem političke karijere on je, međutim, usprkos žestokom protivljenju u Izraelu, naredio židovskim doseljenicima da napuste Gazu i četiri naselja na Zapadnoj obali.

Ariel Sharon ženio se dva puta. Prva supruga Margalit poginula je u saobraćajnoj nesreći, dok je druga Lily umra od raka 2000. godine. Ima tri sina – Gura (preminuo 1967.), Omira i Gilada.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close