BiHPolitika

Preminula Fatima Husejnović, žena-heroj koja je u Srebrenici 1993. zarobila generala UNPROFOR-a

Srebreničanka Fatima Husejnović preminula je danas u Sarajevu u 78. godini.

Žena-heroj, riječi su kojima se najbolje može opisati Fatima Husejnović, osoba koja je cijeli svoj život posvetila borbi srebreničkih majki za pravdu, ali koja je i učestvovala u osnivanju Memorijalnog centra Srebrenica.Kao članica SABNOR-a, Fatima se cijeli život borila za prava ljudi, a svoju hrabrost pokazala je i 1993. godine kada je, zajedno s drugim ženama i djecom u Srebrenici, zarobila generala UNPROFOR-a Philippe Morillona u zgradi pošte.

Ovom akcijom, Husejnović je tražila od Morillona da Srebrenicu proglasi slobodnom zonom što bi omogućilo dostavu lijekova i hrane u grad.

“Na sastanku sam mu iznijela uslove. Tražila sam da se otvori zračni koridor kako bi se evakuisali bolesni i ranjeni, tražila sam da u Srebrenicu počnu dolaziti konvoji s hranom i lijekovima i da zaštiti Srebrenicu. Tada je htio krenuti u Sarajevo, ali sam mu rekla da ne može i da, ako treba da se javi nadležnima u Sarajevo, može to učiniti preko radiostanice”, ispričala je za Klix.ba Husejnović 2013. godine.

Tada je rekla kako su žene dežurale u smjenama kako general ne bi pobjegao.

“Prvih dana njegovog boravka žene su dežurale u smjenama i pazile da ne pobjegne. Kada smo se uvjerile da će zaista ostati i pokušati pomoći, puštali smo ga da ide na teren. Tokom te dvije sedmice odlazio je i vraćao se. U međuvremenu, Srebrenicu je proglasio zaštićenom zonom”, ispričala je Husejnović za Klix.ba.

Svoju borbu za Srebrenicu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Husejnović je nastavila i poslije rata te je bila među prvima koja je zahtijevala pokretanje procesa traženja nestalih u Srebrenici, a do kraja života ostala je posvećena onim vrijednostima koje su je krasile decenijama unazad – borba za pravdu, borba protiv fašizma i za dostojanstvo svih onih koji su u genocidu u Srebrenici izgubili najmilije.

Dženaza Fatimi Husejnović klanjat će se nakon džuma-namaza ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a ukop će biti održan na mezarju Komarćevo.

klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close