Kultura

Premijera “Bolera” u Narodnom pozorištu Sarajevo: Veliki broj visokih zvanica

U Narodnom pozorištu Sarajevu večeras je izvedena premijera baletnog klasika “Bolero” kompozitora Morisa Ravela (Maurice) nakon Svečane akademije povodom obilježavanja 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Bolero je izveden u koreografiji Takujae Sumitomoa (Takuya) uz pratnju Sarajevske filharmonije. Na početku događaja prikazan je film urednice sportskog programa televizije BiH Medine Šehić u kojem su evocirane uspomene na Zimske olimpijske igre 1984.

Svečanoj akademiji prisustvovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, nosioci javnih funkcija svih nivoa vlasti u BiH, sportisti, bivši olimpijci i ostali gosti.

Sarajevo poznato po Olimpijadi

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u obraćanju poručila da su Zimske olimpijske igre sportski spektakl po kojem je ovaj grad u postao planetarno poznat.

– Večeras slavimo zajedništvo, ljubav, slavimo Sarajevo i sve što su nam donijele Zimske olimpijske igre. Naše zvijezde večeras koje i poslije 40 godina sijaju istim sjajem su naši olimpijci. Večeras se prisjećamo na najuzvišeniji uzlet u historiji Sarajeva – rekla je Karić.

Dodala je da su igre preporodile Sarajevo, učinile ga bogatijim modernijim i ljepšim.

– Izuzetno sam ponosna na ovo bogato i inspirativno nasljedstvo. Sudbina je, nažalost, htjela da naše Sarajevo u svom kasnijem hodu kroz historiju prođe pakao. Međutim, naše Sarajevo je preživjelo i izdiglo se.

Ovaj predivni grad, zajedno s Olimpijskim igrama uvijek je u sebi nosio, a danas posebno šalje poruku mira, ljubavi, zajedništva i prijateljstva. Poruku da mostove a ne da podižemo zidove i crtamo granice – navela je Karić.

Veličanstvene Igre iz 1984. godine

Prisutnima se video porukom obratila i gradonačelnica Pariza Ane Hidalgo (Anne), čiji će grad ove godine biti domaćin Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara.

– Za one poput mene koji je se sjećaju, sarajevska olimpijada je bila veličanstvena. Sjećam se te velike sporske proslave obilježene istinskim olimpijskim vrijednostima, bratstva, zajedništva, nadilaženja samog sebe. Četrtdeset godina kasnije, vaš grad i dalje nosi ovu poruku mira i prijeteljstva među narodima – rekla je Hidalgo, poručivši da će Igre u Parizu nositi istu poruku nade.

Video porukom se večeras Sarajevu obratio i Tomas Bah (Thomas Bach), predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je kazao da je ova godišnjica emotivan trenutak za cijeli olimpijski pokret.

– Jer ste kroz dugu i često burnu historiju Sarajeva doživjeli čitavu lepezu ljudskih emocija. Od velike radosti i nade koju nam samo sport može dati, do boli i patnje rata. Ali što je najvažnije, naslijeđe Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. predstavljaju snagu sporta u prevladavanju pošasti rata i daje nam nadu i snagu da oblikujemo bolju budućnost – rekao je Bah.

Podsjetimo, jedan od najznačajnijih trenutaka Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu bio je vrhunski sportski i umjetnički doživljaj koji su, estetski zadivljujuće i na ledu sportski perfektno, priredili plesački par Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Christopher Dean) izvodeći Bolero.

Torvil i Din su jučer poslali poruku, a oduševilo ih je saznanje o izvođenju predstave.

Oduševljeni smo što postavljate Bolero na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Žao nam je što ne možemo biti tu da pogledamo izvedbu, ali vam želimo uspješnu predstavu.

Četrdeset godina poslije našeg Bolera, sljedeće sedmice se vraćamo u Sarajevo i nadamo se da ćemo se družiti. Puno pozdrava svima i vidimo se uskoro – poručili su slavni Torvil i Din.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close