PolitikaVisokoZDK

Premijer ZDK negativan na koronavirus COVID-19

PREMIJER GANIĆ NEGATIVAN NA KORONAVIRUS COVID-19

Testiranjemu Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koje je obavljeno u utorak,utvrđeno je da premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić nije inficirankoronavirusom COVID-19.

PremijerGanić boravio je prošle sedmice u Austriji, gdje je otputovao u utorak, 10.marta. Austriju je napustio u petak ujutro, 13. marta, a već popodne jekontaktirao nadležnu epidemiološku službu u Visokom. Iako u tom trenutku nijebilo pravnog osnova za izdavanje rješenja o samoizolaciji, jer su mjereobavezne samoizolacije stupile na snagu u ponedjeljak, 16.marta, premijer se radi prevencije povukao u kućnu izolaciju te nije imaokontakt ni sa svojom porodicom. U utorak, 17. marta, peti dan samoizolacije,izvršio je testiranje na koronavirus čiji je nalaz bio negativan (nalaz uprilogu).

Informacijeobjavljene u medijima da je premijer Ganić boravio u skijaškom resortu Ischgl,u austrijskoj pokrajini Tirol, nisu tačne a plasirane su od strane šeficekabineta gradonačelnice Visokog, Dinke Omanović, koja je lažnu prijavudostavila policiji u Visokom. Zbog lažnog prijavljivanja te plasiranja u medijelažnih informacija, radi prikupljanja političkih poena i odstrela političkihneistomišljenika, premijer će protiv Omanović poduzeti raspoložive zakonskemjere.

Napominjemoda je premijer Ganić od povratka u BiH u kontaktu sa zdravstvenim vlastima, asvojim odnosom i ličnim primjerom je pokazao da je odgovorna osoba i da poštujepreporuke zdravstvenih organa i struke.

Press-služba ZDK

zdk.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close