PolitikaZDK

Premijer Ganić ozvaničio završetak vanjske rekonstrukcije Područne škole Župča

PREMIJER GANIĆOZVANIČIO ZAVRŠETAK VANJSKE REKONSTRUKCIJE PŠ ŽUPČA: TRAJNO OPREDJELJENI ZARAZVOJ ŠKOLSKE INFRASTRUKTURE

PremijerZeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić presjecanjem svečane vrpce ozvaničio jezavršetak vanjske rekonstrukcije zgrade Područne škole “Župča” uopćini Breza. Zamjenu vanjske stolarije i postavljanje toplinske fasadefinansiralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDKsredstvima u iznosu od 166.0000 KM.

“VladaZDK je trajno opredjeljena za razvoj infrastrukture, pogotovo za izgradnju,opremanje i utopljavanje školskih objekata, izgradnju fiskulturnih sala ipoligona te svega onoga što treba da omogući da naši učenici imaju sve usloveda bi mogli sutra da budu uspješni ljudi. Mi ćemo u narednom periodu pružitipodršku svim školama, a ovom prilikom pozivam lokalne vlasti, načelnike ivijećnike, da imamo puno bolju saradnju kako bismo ubrzali administrativne procedureza ovakve projekte”, kazao je premijer Ganić.

MersihaŠehić, direktorica OŠ “Safvet-beg Bašagić”, u čijem sastavu djelujePŠ “Župča”, zahvalila se Vladi i resornom ministarstvu što suprepoznali potrebe ove škole koja je u ratu bila teško devastirana, s obziromda se nalazi u blizini nekadašnje ratne linije. Ako se izuzme sanacija zgradekoja je rađena prije 20 godina, ovo je prva zamjena stolarije i rekonstrukcijafasade nakon izgradnje škole šezdesetih godina prošlog stoljeća.

“VladaZDK ovim potezom pokazuje koliko cijeni školstvo, a u jednoj zajednici cijenitiškolstvo pravi je put uspjeha. Već postižemo uštede na energentima, a učenicimai nastavnicima omogućen je ugodniji boravak u školi”, kazala je Šehić.

PremijerGanić najavio je kako će Vlada podržati i unutrašnju rekonstrukciju zgrade ifiskulturne sale PŠ “Župča”, kao i drugih područnih škola OŠ“Safvet-beg Bašagić”.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u protekle četiri godine uložila je 22 milionaKM u povećanje energetske efikasnosti školskih objekata, najvećim dijelom iz budžeta ali i udruživanjem sredstava sa stranim donatorima. Izgrađeno je osam novih školskih objekata, izvršena zamjena krovova na 35 škole, zamjena stolarije na 22 zgrade, rekonstruisano 25 kotlovnica te sanirano 18 i izgrađeno devet novih fiskulturnih sala.

Press službaZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close