Premijer Fikret Plevljak uputio inicijativu Općinama za obilježavanje imena Srđana Aleksića

“Hrabri čin Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je svojom ljudskošću, u teškim vremenima, pokazao najvrijedniju osobinu građana Bosne i Hercegovine, komšijstvo i zajedništvo, treba da se pronese sjećanjem i zadrži u općinama Zeničko- dobojskog kantona, kao kičme BiH, u nazivima ulica, ustanova ili drugačijim obilježjima. Time bi iskazali trajno poštovanje mladiću koji je svojim životom održao životnu lekciju svim neljudima, a svim građanima jedine nam domovine BiH poslao ljudsku poruku o bosanskom zajedništvu i životu”, dio je pisma koje je premijer Plevljak poslao, krajem januara, u formi inicijative, načelnicima i predsjedavajućim općinskih vijeća svih općina na području Zeničko- dobojskog kantona.

Svaka Općina u Zeničko-dobojskom kantonu treba odati priznanje Srđanu Aleksiću (27), koji je stradao braneći svoga prijatelja i sugrađanina, Bošnjaka, Alena Glavovića od maltretiranja četvorice pripadnika Vojske RS. Od zadobivenih batina, koje je tom prilikom dobio, Srđan je preminuo je 27. januara 1993. godine.

Premijer Plevljak je obavio razgovor sa nekoliko predstavnika Općina. Postoji pozitivno razmišljanje o ovoj inicijativi, a kako će rezultirati, pokazat će vrijeme pred nama.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close