Prelazno rješenje za izvoz mlijeka i sireva u EU?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Sarajevu održao sastanak s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevom Mirjanićem o temama vezanim za skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Šarović je izjavio da je sastanak održan u skladu s preporukama Evropske komisije, te da bi zaključci sa sastanka trebali trasirati daljnji put ka ispunjavanju uvjeta  za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.
– Još nismo ispunili sve uvjete za dobijanje tzv. EU broja, odnosno dozvole za izvoz ovih proizvoda u Evropsku uniju. Jedna od ključnih prepreka u tom procesu je usaglašavanje zakona o poljoprivredi,  o veterinarstvu i  o sigurnosti hrane na državnom nivou kako bi bila definirana institucija koja bi garantovala da je hrana u Bosni i Hercegovini proizvedena po evropskim standardima. Danas smo se usaglasili da kroz interresornu radnu grupu snažno podržimo nastojanja da u što kraćem roku ova tri zakona budu usvojena – istakao je Šarović.
On je izrazio uvjerenje da bi ovi zakoni mogli biti usvojeni po hitnoj proceduri u narednih nekoliko sedmica.
Šarović je dodao da je razgovarano i o pregovorima koje BiH vodi sa EU u vezi prilagođavanja Privremenog trgovinskog sporazuma između Evropske zajednice i BiH, te o pismu koje je direktor Generalnog direktorata Evropske unije za proširenje Stefano Sannino uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi.
– Sva trojica smo se usaglasili da je Evropkoj uniji potrebno iskazati spremnost za daljnje pregovore, kao  i tražiti da uvaže argumente koje je BiH dosad iskazala, odnosno interese Bosne i Hercegovine koji su izraženi kroz platformu koju je usvojilo Vijeće ministara – naglasio je Šarović.
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je da su ministar Šarović i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba na sastanku iznijeli prijedlog privremenog rješenja za izvoz UHT mlijeka i sireva sa zrenjem starijim od 60 dana i nakon 1. jula, a do usvajanja potrebnog seta zakona.
– Predloženo je da Ured za veterinarstvo BiH, putem protokola, omogući entitetskim ministarstvima poljoprivrede da mogu angažovati veterinarske inspektore u izvoznim objektima, koji bi, uime Ureda, izdavali, pregledavali pošiljke i izdavali dokumente za izvoz u EU. Očekujemo da prijedlog u narednoj sedmici bude usaglašen i sa Bruxellesom kako bi naši prerađivači mogli izvoziti ove proizvode – pojasnio je Ivanković Lijanović.
Ministar Šarović je potcrtao da je u razgovorima sa funkcionerima Evropske unije istakao da bi Bosna i Hercegovina pristajanjem na potpunu trgovinsku liberalizaciju u prvi mah imala direktnu štetu višu od  50 miliona eura, što ovako slaba ekonomija ne bi mogla izdržati i zbog čega očekuje razumijevanje.
– Nastojat ćemo da osiguramo najbolju poziciju za Bosnu i Hercegovinu u ovim pregovorima i tražiti da nam maksimalno izađu u susret – rekao je Šarović.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close