Preko 20 milijardi evra bio je prihod evropskog fudbalskog tržiša u sezoni 2013/2014.

Preko 20 milijardi evra bio je prihod evropskog fudbalskog tržiša u sezoni 2013/2014. i to najviše zahvaljujući rastu prihoda pet najjačih liga, navodi se u godišnjem pregledu finansija revizorske kuće “Deloitte”.

Engleska Premijer liga, njemačka Bundes liga, španska Primera, francuska Liga 1 i italijanska Serija A najzaslužnije su što je prihod evropskog fudbalskog tržišta došao do ove vrtoglave cifre.

Premijer liga je povećala prihod za 29 odsto u odnosu na sezonu 2012/2013. i tako se učvrstila na liderskoj poziciji u svijetu. Ukupan prihod po mišljenju mnogih najjače lige na svijetu je nešto manje od 3,9 milijardi evra. Veliku zaslugu u ovom skoku imaju prihodi od emitovanja, koji su porasli za 48 odsto, a novi domaći i međunarodni ugovori o pravima prenosa utakmica donijeli su preko tri četvrtine rasta prihoda lige.

Koliku dominaciju ima Premijer liga govori to da drugoplasirana Bundes liga zaostaje 1,6 milijardi evra. Osmu godinu zaredom najjače takmičenje u Njemačkoj ostvarilo je rast od 13 odsto i prihod je na kraju iznosio 2,3 milijarde evra. Novi set lokalnih ugovora o pravima na emitovanje ukupno vrijede preko 50 odsto više u odnosu na vrijednost prethodnih ugovora. I pored toga vrijednost prava prenosa utakmice je najniža u poređenju s ostalim članovima popularne “lige petice”.

Skoro najmanji rast prihoda u sezoni 2013/2014. od svih najjačih liga ostvarila je Primera i to od tri odsto, ali je to bilo sasvim dovoljno da zadrži “bronzanu medalju”. Klubovi iz Španije su ostvarili prihod od 1,9 milijardi evra, a za to su najzaslužnija dva madridska kluba Real i Atletiko Madrid, koji su u toj sezoni igrali finale Lige šampiona. Treba istaći da su ukupni prihodi drugih 18 klubova u Primeri bili manji nego u sezoni 2012/2013. Režim individualne prodaje prava na emitovanje nastavio je da narušava finansijske izglede unutar Primere. U maju 2015. špansko Ministarstvo sporta najavilo je da će od sezone 2016/2017. prava na emitovanje domaćeg španskog fudbala biti prodata na kolektivnoj bazi.

Zanemarljivi jedan odsto rast ukupnih prihoda imali su klubovi Serije A i došli su do konačne cifre od 1,7 milijardi evra. Ovo je još jedan dokaz da se italijanski klubovi i dalje veoma oslanjaju na prihode od prava na emitovanje, koji su u sezoni 2013/2014. predstavljali 59 odsto zbirnih prihoda u ligi, što je najviši procenat u svih pet velikih liga. Znatno veći rast klubovi mogu da očekuju nakon završene sezone 2014/2015, u kojoj su klubovi iz Italije igrali bitnu ulogu na međunarodnoj sceni, kako u Ligi šampiona tako i u Ligi Evrope.

Ukupan prihod francuske Lige 1 porastao je za 15 odsto i dostigao skoro 1,5 milijardi evra. Najveći procenat u tome ima aktuelni prvak Pari Sen Žermen, koji je u pomenutoj sezoni imao rast prohoda od 75 miliona evra. Prosječna posjećenost utakmica dostigla je rekordnu vrijednost od sezone 2008/2009. i iznosi 21.000 gledalaca po meču. Ovo je odraz rekonstrukcije pojedinih stadiona, koji su povećali kapacitet kako bi spremni dočekali Evropsko prvenstvo naredne godine.

“Treću godinu zaredom, u sezoni 2013/2014, svaka od pet najvećih liga ostvaruje rekordne prihode, a najbolji fudbal uživo ostaje premijum sadržaj za emitere i komercijalni partneri će velikodušno platiti da ostanu povezani s vodećim evropskim klubovima”, rekao je Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u “Deloitteu”.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close