-TopSLIDEBiHPolitika

Prekinuta vanredna sjednica Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH oko ponoći nastavio je vanrednu sjednicu koja je danas prekinuta.

Nakon što je sjednica nastavljena, ponovo je zatražena pauza od pola sata. Nakon pauze, sjednica je prekinuta.

Podsjećamo, na današnjoj vanrednoj sjednici se trebalo raspravljati o Odluci o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na početku sjednice dodijeljeni su mandati novih šest zastupnika, pa je nakon toga napravljena pauza. Za vrijeme pauze trebala je biti održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i Arnela Isaka na mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH, ali ona se nije održala.

Nije bilo kvoruma

Komisija je trebala popuniti i nedostajuće članove nakon što su se neki zastupnici odrekli mandata, ali planirana je i izmjena još nekih članova Komisije.

Međutim, kako Komisija nije popunjena, jer su se mandata odrekla dva zastupnika HDZ-a, trenutna koalicija nije imala većinu u njoj, pa je opozicija blokirala kvorum i ispunjavanje Komisije.

Imenovanja Vukoje i Isaka

Podsjećamo, opozicioni zastupnici u Komisiji za izbor i imenovanje su Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF Željko Komšić).

Kako se nije održala sjednica Komisije, neće biti ništa od imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud, niti Arnela Isaka na mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close