Predstavljena provedba programa za izbjeglice na području BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH predstavilo je u srijedu provedbu na svom području Zajedničkog regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe i pozvalo sve izbjegle osobe u Hrvatskoj da se odazovu javnom pozivu za podnošenje prijava za pomoć u obnovi stambenih jedinica u cilju povratka u Bosnu i Hercegovinu.

Osim BiH, u Zajedničkom programu sudjeluju Hrvatska, Crna Gora i Srbija i njime se želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74.000 osoba ili 27.000 domaćinstava u sve četiri države.

“Pozivam sve izbjegle osobe da se odazovu ovom javnom pozivu koji je produljen za tri mjeseca i traje do 7.  svibnja. Nitko neće biti diskriminiran”, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Prema njegovim riječima, “novca ima dovoljno i stoga pozivam izbjegle da ostvare pravo na obnovu svoje imovine”. Također je kazao da će vlasti učiniti sve kako bi podnositeljima zahtjeva olakšali birokratsku proceduru i pobrinuli se da nitko “ne otpadne iz programa”. Pritom dodaje da podnositelji zahtjeva ne moraju imati službeni izbjeglički status u RH jer je prošlo skoro 20 godina, nego je važno da su u izbjeglištvo došli iz BiH.

Objasnio je da postoje i brojni drugi paralelni programi pomoći, a posebno je istaknuo pomoć Hrvatske u provedbi programa u BiH.    “Hrvatska je najsnažniji bilateralni partner u pružanju pomoći, koji već deset godina godišnje izdvaja 25 milijuna kuna”, rekao je Ljubić. Izrazio je zadovoljstvo što oko tog važnog “političkog i humanog pitanja” postoji konsenzus između četiri partnerske zemlje regije. Ocijenio je da je BiH puno učinila na rješavanju tog pitanja ako se uzme u obzir da je iz zemlje svojevremo izbjeglo 2,2 milijuna ljudi, tj. više od 50 posto, a da se 1,1 milijun izbjeglih vratilo. Od od oko milijun kuća i stanova 445.000 je bilo potpuno ili djelomično uništeno, a sada je već obnovljeno 330.000 stambenih jedinica. Također, od 225.000 zauzetih stambenih jedinica u ruke pravih vlasnika vraćeno je 90 posto imovine.

Na donatorskoj konferenciji održanoj u travnju prošle godine u Sarajevu, gdje je prikupljeno 584 milijuna eura, za povratak izbjeglica u BiH osigurano je 100 milijuna eura čime bi se zbrinulo 5.400 obitelji, a od toga broja je 1.800 hrvatskih. Dvije trećine od 1.800 obitelji bi se trebale vratiti u Republiku Srpsku.  Za Hrvatsku je na toj donatorskoj konferenciji izdvojeno 120 milijuna eura, za Crnu Goru 28 milijuna i za Srbiju 335 milijuna eura. U ovom trenutku, kazao je Ljubić, BiH raspolaže s oko 200 milijuna eura za Regionalni stambeni program.

Na opstrukcije pri povratku izbjeglica u BiH u utorak je upozorila komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH, iznoseći podatke da sedamnaest godina nakon rata na području entiteta Republike Srpske nedostaje oko 92 posto katolika, uglavnom Hrvata, a u entitetu  Federacije BiH oko 35 posto Hrvata. Justitia et pax je stoga pozdravila najnovija nastojanja resornih ministarstava iz Hrvatske i BiH oko “učinkovitijeg realiziranja predviđene materijalne pomoći za povratak bosanskohercegovačkih Hrvata u njihov rodni kraj”.

 

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close