Predsjedništvo SDP-a: Poziv političkim partijama i liderima da se okrenu rješavanju problema

Na sjednici je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na septembar, koji će biti mjesec intenzivnih pregovora uoči sastanka na visokom nivou “Evropska unija – Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU”, koji je zakazan u Briselu za 1. oktobar 2013.

Naglašena je važnost rješenja ključnih pitanja, kao što su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci” i pitanje vojne imovine.

Predsjedništvo je još jednom istaklo svoje strateško opredjeljenje okrenuto uvijek prema rješenju problema.

Imajući u vidu važnost kandidatskog statusa u EU, SDP je, kako je istaknuto,  pokazao maksimalnu fleksibilnost, prihvativši, pored preferiranog indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, da razgovara i o direktnom izboru kao mogućem modelu.

Predsjedništvo SDP-a BiH poziva sve relevantne političke faktore da, također, pokažu fleksibilnost i stvarnu želju za dogovorom.

Ukoliko se to i desi možemo biti optimisti da će doći do dogovora, smatraju u Predsjedništvu SDP-a.

U tom svjetlu Predsjedništvo SDP-a daje punu podršku premijeru Nerminu Nikšiću i obavezuje sve one koji negdje obnašaju funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti uime SDP-a da, bez obzira na opstrukcije i kreatore politike “što gore to bolje”, rade na reformama i rješavanju ključnih problema.

Na sjednici je podcrtan stav da je šteta za BiH da se veoma malo u javnosti govori o stvarnim životnim problemima i ekonomskim pitanjima, dok se pažnja uglavnom posvećuje sukobima pojedinaca i stranaka na temama od kojih zaista ne zavisi život ‘običnog’ čovjeka.

Jasno je da od politiziranja svih mogućih tema, populizma i manipulacija emocijama građana država Bosna i Hercegovina neće imati nikakve koristi, čak naprotiv, stav je Predsjedništva SDP-a.

SDPBiH smatra da bi ekonomija, socijalna pitanja, reforma ustava kao preduslov za nastavak EU puta i rješavanje pitanja vojne imovine, kako bi napravili korak bliže punopravnom članstvu u NATO-u, trebali biti primarna agenda svakog odgovornog političara i stranke, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close