BiHPolitika

Predsjedništvo SDA: Sadik Ahmetović i Salko Sokolović više nisu članovi SDA

Kako je rekao Šefik Džaferović, odluka je bila jednoglasna.

“Samim time što su osnovali drugi klub prestalo je njihovo članstvo u SDA i sada smo doniejli odluku o njihovom isključenju. Naređeno je općinskim odborima da ih brišu iz evidencije članova. Oni bi trebali vratiti mandate SDA-u koje su dobili od ove stranke a koje nikada ne bi dobili samostalno iako su bili nosioci lista”, rekao je Džaferović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da stvari u SDA funkcionišu odlično, te da ne postoje nikakvi problemi niti frakcije.

Džaferović je rekao kako sada imaju većinu od 22 zastupnika, za razliku od ranijih 25.

“Predsjedništvo SDA smatra da je vrlo važno da BiH što prije usvoji set zakona o akcizama iz razloga o kojima smo do sada mnogo puta govorili. Izražavamo žaljenje što su u PSBiH prevagnuli politikanstvo i borba za jeftine političke poene, nad interesom države BiH i njenim ekonomskim razvojem. Očekujemo da nadležni hitno poduzmu korake kako bi set zakona o akcizama konačno bio usvojen”, rekao je.

Upravo zbog ovog seta zakona je i nastao raskol u stranci, odnosno njihovi tadašnji zastupnici nisu glasali “za”, kako je SDA željela, već protiv.

Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim Prijedlog izmjena izbornog zakona BiH koje je predložio hrvatski klub u PSBiH jer, kako kažu, ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, produbljuje diskriminaciju, suprotan je Ustavu FBiH i ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ-a u Mostaru.

“Smatramo da se mora implementirati odluka Sejdi-Finci i druge odluke Evropskog suda za ljudska prava što podrazumijeva mijenjanje Ustava BiH, brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, da se mora izvršiti popuna Doma naroda PSBiH pripadnicima ostalih, da se kod Doma naroda PSFBiH omogući izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je izabran. Također, moraju se izvršiti Ustave FBiH i omogući dopuna kluba srpskog naroda. U pogledu Grada Mostara ostajemo pri stavu koji smo sa SBB-om predložili 2016. godine prije izbora”, istaknuto je.

Na Predsjedništvu SDA donesen je i zaključak kojim se bez odlaganja zahtijeva hitno rješavanje pitanja održivog finansiranja Javnog RTV servisa.

“Smatramo da je najefikasnije to ostvariti naplatom putem računa za električnu energiju i Klub SDA u Parlamentu BiH zadužen je da uputi ovo u proceduru po hitnom postupku”, kazao je Džaferović.

 

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close