PolitikaSvijet

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan: “Sve gotovo”, a odgovorni će žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti

10:30 General Umit Dundar kazao je kako je ubijeno 104 pučista. Ranije je potvrđeno kako je u sukobima poginulo najmanje 90 osoba. Ta se brojka odnosi na policiju i civile tako da je sveukupno poginulo gotovo 200 ljudi.

Tok sinoćnjeg državnog udara možete pogledati OVDJE.

(Index.hr / Klix.ba)

9:57 – Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da u Turskoj nije bilo pokušaja vojnog udara već da su sinoćnje aktivnosti dijela vojske bile pokušaj destabilizacije vojne strukture.

9:43 – Lideri EU podržali su danas Vladu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i zatražili su “brz povratak” u normalu nakon pokušaja puča.

9:07 – Komandant turskih oružanih snaga Halusi Akar spašen je nakon što je tokom pokušaja vojnog udara držan kao talac, izjavio je danas neimenovani višerangirani turski zvaničnik.

9:00 – Prema pisanju turskih medija, broj mrtvih u sinoćnjem pokušaju državnog udara narastao je na 90.

8:46 – Broj uhapšenih pripadnika pobunjene frakcije turske vojske veći od 1.500.

8:45 – Na ulicama Ankare i Istanbula još uvijek traju sukobi dijela vojske koji je pokušao izvesti državni udar i policije, prenose svjetski mediji.

8:29 – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.

Jutros oko pet sati preokret je postao vidljiv nakon uspjeha snaga odanih aktuelnoj vlasti, a posebno nakon masovne predaje vojnika koji su cijelu noć blokirali jedan od istanbulskih mostova.

Ranije je u sukobu pobunjene vojske i policije te civilia ubijeno najmanje 60 osoba koji su izašli na ulice Ankare kako bi podržali vlast Recepa Tayyipa Erdogana. Sukobi su se uglavnom odvijali oko zgrade Parlamenta i Palate predsjednika. Vojska je više puta otvorila vatru na civile.

Nekada u isto vrijeme predsjednik države uspio je doći u Istanbul gdje je još jednom pozvao građane da ustanu i bore se protiv “izdaje”.

Kako piše The Guardian, uhapšeno je više od 700 pripadnika pobunjenog dijela vojske, a među njima i oficiri koji su učestvovali u organizaciji državnog udara, među kojima i admiral Nejat Atilla Demirhan. S druge strane, pobunjeni dio vojske koji je još uvijek na slobodi uspio je saopćiti kako “borba još uvijek traje” te da državni udar nije propao.

Državni premijer Binali Yildirim imenovao je novog šefa vojske Umita Dundara, a lokacija i stanje dojučerašnjeg prvog vojnika Turske – generala Hulusija Akara – nisu poznati.

Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako za pokušaj državnog udara najveću odgovornost snosi Fethullah Gulen, poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra vođom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u.

Gulen je negirao umiješanost u pokušaj državnog udara.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close