BiHPolitika

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković organizovao grupu …

U jučerašnjem saopštenju Federalne uprave policije, a povodom akcije “Memori” kaže se;
” Lice J.M. se sumnjiče da je u periodu od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.”

Meta FUP-a su osobe koje su osumnjičene da su stjecale protupravnu imovinsku korist od kopiranja ulaznica i prodaje karata za muzeje. 

Imena uhapšenih u akciji Federalne uprave policije su Jasmin Mešković, Senada Jusufbegović, Suada Nožić, Šejla Bašić i Menvirsa Kmetaš Demić, neslužbeno saznaje Klix.ba.

Kao organizator grupe je osumnjičen predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, a navedene osobe se terete da su od srpnja 2017. godine štampale duple karte za Muzeje zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru.

Među uhapšenima je i kustosica Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić.

U opsežnoj policijskoj akciji izvršeni su pretresi na 11 lokacija u kantonima Sarajevo, TK i HNK.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close