-TopSLIDEKultura

Predrag Matvejević umro je 02.02.2017.

Predrag Matvejević (Mostar, 7. oktobra 1932. – Zagreb, 2. februara 2017.)

Istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Evrope, preminuo je 02.02.2017. godine u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Predrag Matvejević, bosanskohercegovački i hrvatski pisac je jedan od najznačajnijih publicista u Jugoistočnoj Evropi, veliki poznavalac Mediterana, humanist, komunist i kosmopolit, rođen je 1932. godine u Mostaru, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Studije romanistike započeo je u Sarajevu, a završio u Zagrebu.

Doktorirao je 1967., s disertacijom o prigodnom pjesništvu, na prestižnom pariskom univerzitetu Sorbonne (iz komparativne književnosti i estetike), gdje je također odbranio habilitaciju za redovnu profesuru (1994).

Predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959-1991). Godine 1989. osnovao je jugoslavensku političku partiju UJDI. Godine 1991., za vrijeme jugo-srpske oružane agresije na Hrvatsku, odlučio je emigrirati i izabrao položaj “između azila i egzila”.

Na izborima u Hrvatskoj godine 1992. bio je službeni kandidat za hrvatski Sabor na izbornoj listi projugoslavenske partije SDU dr. Branka Horvata. Nastanio se najprije u Francuskoj, zatim u Italiji.

Na Novoj Sorbonnei (Paris III) predavao je na Odsjeku za opću i komparativnu književnost. Od 1994. do 2007. godine bio redovni profesor na slavistici rimskog univerziteta “La Sapienza”. Bio je gostujući profesor na raznim univerzitetima: New York University (1982), École des langues orientales (1991), Université catholique de Louvain (2000).

17. januara 2014. Predragu Matvejeviću je u Zagrebu uručeno priznanje “Počasni građanin grada Sarajeva”, koje mu je dodijelila gradska skupština Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio je plaketu Matvejeviću u Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu. Prema riječima Komšića, nagradu je dobio jer je sve vrijeme trajanja blokade i teških dana za građane Sarajeva svijetu govorio o onom što se tamo zbiva i govorio je istinu o tome. Matvejević je istakao da njemu ova povelja znači mnogo više nego neka međunarodna u svijetu poznata priznanja koja je dobio.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close