-TopSLIDEBiHPolitika

Prciću i saradnici određen jednomjesečni pritvor, trećem osumnjičenom mjere zabrane

Sud BiH prihvatio je u cijelosti prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor uhapšenom Denisu Prciću, osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH. Pritvor je određen i njegovoj saradnici  Melisi Belkić-Mujkanović. Njen suprug Emir Mujkanović uz mjere zabrane branit će se sa slobode.  

Oni su uhapšeni u Tuzli u petak. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, kao i za falsikovanje službene isprave, pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, te uništenje službene isprave. 

Tokom pretresa AU u BiH pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student u ovoj ustanovi. On je diplomu AU u BiH predao prošle godine Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i proglasio je tajnim dokumentom.

Ovu informaciju danas je na ročištu potvrdio i tužilac Oleg Čavka navodeći da je tako Mehmedagić htio onemogućiti istražne aktivnosti, koje su u tom momentu bile u toku, a u pogledu vjerodostojnosti njegove diplome. 

“Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka”, napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Grafolog koji je vještačio pronađeni registar koji se veže za matičnu knjigu studenata utvrdio je da je dopisano ime Osmana Mehmedagića i to na način da je Belkić-Mujkanović imitirala rukopis druge uposlenice koja je AU u BiH napustila 2018. godine. Te stranice su zalijepljene u registar, a ne uvezane koncem kako i izgleda original. Dvije iskinute stranice pronađene su savijene u registru. 

Čavka je danas kazao da Prcić i Mujkanovići kriju matične knjige kao i svezak 3 Pravnog fakulteta AU u BiH.  

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close