Pravosuđe i neovisni odbori moraju reagirati nakon izvještaja Human Rights Watcha

Saopćenje za javnost Ministarstva sigurnosti BiH

Povodom izvještaja najpoznatije i najuglednije svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u kojem je, između ostalog,  utvrđeno da se prema mirnim demonstrantima u Sarajevu i Tuzli postupalo brutalno i gdje je dokumentovano 19 konkretnih slučajeva upotrebe prekomjerne sile protiv demonstranata, novinara ali i slučajnih prolaznika, među kojima su bile dvije žene i troje djece, kao i premlaćivanje jedne osobe u pritvoru,  Ministarstvo sigurnosti  BiH traži da neovisni odbori koji utvrđuju nezakonitosti u radu policajaca hitno reagiraju.

Također, očekuje se da i pravosudni organi pokaži istu vrstu efikasnosti kao kada su bili u pitanju demonstranti koji su u pojedinim slučajevima koristili silu protiv policije ili devastirali objekte državnih institucija.

Ministarstvo sigurnosti BiH podsjeća da je ministar Fahrudin Radončić tokom prvog dana protesta u Tuzli upoznao javnost da je već tada uputio akt Neovisnom odboru Tuzlanskog kantona sa preciznim zahtjevom da se preispita prekomjerna upotreba sile nad građanima i kazne odgovorni pojedinci.

Zato ministar Radončić izvještaj Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava doživljava i kao ličnu satisfakciju. Naročito zbog toga što je nakon njegovog apela policiji da ne zloupotrebljava silu bilo mnogo pokušaja diskvalifikcija na njegov račun i pritisaka da formira nelegalni krizni  štab i time stvori još veće mogućnosti za nezakonito postupanje i fizičko atakovanje prema demonstrantima i njhovim opravdanim zahtjevima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close